Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να «κλειδώσει» τις αποφάσεις για αγορά φρεγατών Belharra που θα συμπληρώσουν τόσο την αγορά των 24 Rafale όσο και την αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών F-16 που έχει στη διάθεσή της η Πολεμική μας Αεροπορία. Μάλιστα, ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, έξω από το Ελιζέ από τους Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν επίσης από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα αναλάβουν και την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας. Οι φρεγάτες θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη - Μακρόν, καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να προχωρήσει. Η γαλλική πρόταση, ρεαλιστικά, αξιολογείται ως άκρως ενδιαφέρουσα και είναι πολύ ψηλά στην shortlist του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Με δεδομένο, δε, ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν επανέλθει με επικαιροποιημένη πρόταση (θα το κάνουν τις επόμενες εβδομάδες, θεωρητικά), οι Γάλλοι έχουν ένα προβάδισμα. 

Δεν θα πρέπει, επίσης, να αποκλειστεί διόλου και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης στρατηγικής σύμπλευσης με τη Γαλλία, με τη μορφή μιας αμυντικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Σημειωτέον ακόμα σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την ανανέωση της Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA ) με τις ΗΠΑ για άλλα πέντε χρόνια. Με δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες που έχουν ανακύψει πριν το ταξίδι του Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μονοετούς ανανέωσης, μέχρι να συμφωνηθεί πλήρως μια πολυετής επέκταση. Αρμόδια πηγή που εμπλέκεται στις συζητήσεις, όμως, έλεγε στις 26 Σεπτεμβρίου στο Reader.gr ότι η προοπτική της πενταετούς ανανέωσης είναι ισχυρή. 

Πριν το δείπνο Μητσοτάκη-Μακρόν, πάντως, θα έχει προηγηθεί η κοινή παρουσία των δύο ηγετών στο Λούβρο, κάτι που ήταν και η αφορμή για την κατ’ ίδιαν συνάντηση τους. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι παρών σήμερα (26/09) το απόγευμα μαζί με τον κ. Μακρόν στα εγκαίνια μιας ειδικής έκθεσης στο Λούβρο για τη Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας και ειδικά για την περίοδο 1675-1919, με αφορμή και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA