Μενού
  • Α-
  • Α+

Για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας για τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις μπροστά στις επικείμενες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και στην ενέργεια, διαβεβαίωσε ο uπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από τη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των αυξήσεων. «Είμαστε αποφασισμένοι ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να προσχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αυτή την κρίσιμη συγκυρία», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα δυσμενή αποτελέσματα του πληθωρισμού θα έχουν παροδικό χαρακτήρα και συνεπώς «οι αυξήσεις τιμών είναι συγκυριακές» και «οι ανατιμήσεις είναι παροδικού χαρακτήρα». Επισήμανε, ωστόσο, πως αν παρατηρηθεί αποσταθεροποίηση των αποπληθωριστικών σταθερών η εκτίμηση για τις ανατιμήσεις θα αλλάξει. «Θα συμφωνήσουμε πως οι προσωρινές αλλά σημαντικές αυξήσεις τιμών δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυτοεκπληρούμενη πληθωριστική προφητεία. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στην κοινωνία σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη εξέλιξη. Γι’ αυτό και υλοποιεί πολιτικές ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, απέκρουσε και την οξεία κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ΔΕΗ, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει για τη ΔΕΗ τον καταγγέλλοντα ενώ είναι «απολογούμενος». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης, ενώ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου επέμεινε ότι θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να μειώσει το κόστος παραγωγής της και να διασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές.  

 «Δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ. Το ελληνικό δημόσιο θα παραμένει βασικός ρυθμιστής στην λήψη αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας. Αυτή είναι άλλωστε η πρακτική που γίνεται παγκοσμίως. Οι αλλαγές και η αναγέννηση της ΔΕΗ της επιτρέπουν να λειτουργεί ως μοχλός ισορρόπησης της παγκόσμιας ανοδικής τάσης τιμών. Έχουμε ως κυβέρνηση αποδείξει ότι διαθέτουμε την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε με πρωτοφανή αντανακλαστικά στις πολλαπλές προκλήσεις και κρίσεις και να προοδεύσουμε μέσω αυτών με την Ελλάδα να αναδύεται πιο ισχυρή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA