Μενού
  • Α-
  • Α+

Τους υψηλούς τόνους γύρω από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και τον περιορισμό συμμετοχής του δημοσίου στην επιχείρηση, διατηρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προειδοποίησε, την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ότι θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε βάθος, φωτογραφίζοντας μια μελλοντική πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Το μεγάλο κόλπο που στήσατε με την εκχώρηση της ΔΕΗ είναι ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα εις βάρος των σημερινών και των επόμενων γενιών Ελληνίδων και Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Δεν θα περάσει έτσι. Ούτε θα λήξει με μια απόφαση που θα υπογράψουν κάποια ακριβοπληρωμένα στελέχη. Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Και θα αναζητηθούν σε βάθος. Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή. Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βλέπει, αισθάνεται τον άνεμο της λαϊκής οργής να θεριεύει  και στήνει το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα. Θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεων σας, όσο κι αν το καθυστερήσετε στην κάλπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για καρτέλ στην ενέργεια, στο οποίο όπως συμμετέχει και η ΔΕΗ και οδηγεί το ράλι στις τιμές των τιμών,  κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το αφήνει να δρα ελεύθερα. «Δεν έχετε διάθεση να καταπολεμήσετε εναρμονισμένες πρακτικές και να λάβετε μέτρα», είπε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στο επικείμενο κύμα ακρίβειας, καταλόγισε στην κυβέρνηση στάση θεατή των ανατιμήσεων, κατηγορώντας την ότι δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα συγκράτησης των τιμών. Σχετικά, δε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, έκανε λόγο για αύξηση «ντροπή» της τάξης του 2% που εξήγγειλε η κυβέρνηση, διερωτώμενος «ποιος σας κρατάει» και δεν ανακοίνωσαν αύξηση 12% δηλαδή το διπλάσιο του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης. «Εμείς λέμε 800 ευρώ κατώτατο μισθό», επανέλαβε.

Κερδοσκοπικός χορός κατά της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα η εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ γίνεται αιφνιδιαστικά, ώστε να στηθεί «κερδοσκοπικός χορός» από κάποιους στο χρηματιστήριο στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στη χώρα. «Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ (του ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρείας, όπως όλοι προεξοφλούσαν, με βάση και τα κυβερνητικά πανηγύρια, αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης. Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές; Περίεργα πράγματα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.  

 «Εμείς σώσαμε τη ΔΕΗ»

Απορρίπτοντας το δριμύ κατηγορώ των αρμόδιων Υπουργών της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη ΔΕΗ οδηγώντας τη με τις πολιτικές του στα όρια της χρεοκοπίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του διέσωσε τη ΔΕΗ ως κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υπηρεσία της κοινής ωφέλειας και του Ελληνικού λαού. «Επί 4,5 χρόνια, η πώληση της ΔΕΗ ήταν διαρκώς στην ατζέντα των δανειστών. Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Και ταυτόχρονα κρατήσαμε τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επί 4,5 χρόνια. Και το πετύχαμε, δίνοντας σκληρή μάχη. Πρώτα απ’ όλα, διότι το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πάγια ανάγκη κάθε πολίτη της χώρας. Και δεύτερο, γιατί η ΔΕΗ την περίοδο της πράσινης μετάβασης αποτελεί ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του κράτους», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρίζετε την περιουσία του λαού με ερασιτεχνικό και ύποπτο τρόπο

Συνεχίζοντας τη δριμεία επίθεση, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι χαρίζει την περιουσία του ελληνικού λαού με ερασιτεχνικό και ύποπτο τρόπο. «Ελπίζω να μη σχεδιάζετε τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή μέσα από δήθεν αναπτυξιακά  σχέδια εξαγοράς μονάδων ή επιχειρήσεων που στην πραγματικότητα θα πρόκειται για σχέδια συγχώνευσης. Θα είμαστε εδώ, θα σας παρακολουθούμε και θα σας περιμένουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε ολιγάρχες ή νεόκοπους εθνικούς προμηθευτές. Εδώ έχουμε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA