Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Κρήτη έφτασε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο. Ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε αμέσως μετά το ταξίδι του στη Γαλλία και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας για την εξασφάλιση των 3 + 1 φρεγατών Belharra στην Ελλάδα και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το Χουδέτσι. Εκεί, μία ηλικιωμένη γυναίκα έσπευσε να του πει αναφερόμενη στον σεισμό: «Είμαι 80 χρόνων και αυτό δεν το έχω ξαναδεί». «Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε», της απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης από τις 27 Σεπτεμβρίου μετά τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο και τον θρήνο στο Αρκαλοχώρι, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί γρήγορα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα 25-30 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες του σεισμού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Ουσιαστικά και στην Κρήτη θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές έχουν τυποποιηθεί.

Βίντεο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη, όπως το μεταδίδει το cretalive.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA