Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ελληνογαλλική συμφωνία «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη έλευση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η συμφωνία Αθήνας και Παρισιού έκλεισε κατά τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Εμανουέλ Μακρόν στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου, μετά το δείπνο των ηγετών.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που οι δύο άνδρες συνομίλησαν εκ του σύνεγγυς, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μετάσχει ως προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο τις προηγούμενες ημέρες

Έντονο ήταν το διπλωματικό παρασκήνιο τις προηγούμενες ημέρες και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για επαφές στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς ετοιμάζονταν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας και οι τελικές ενέργειες για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες αναβάθμισης της ελληνογαλλικής σχέσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν καταλήξει σε κάτι ουσιαστικό. Το 2008 ο Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχαν υπογράψει -κατά την επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα- Κοινή Διακήρυξη για την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ είχαν υπογράψει διακήρυξη για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA