Μενού
  • Α-
  • Α+

«Όσο θα είμαι εγώ εκεί και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια», υπογράμμισε ο υπεύθυνος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, κατά την πρώτη ενημέρωση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Τόνισε, δε, πως «χθες, η κυβέρνηση έπραξε άριστα, αποφασίζοντας να σταματήσει ένα λάθος που είχε γίνει από τη ΡΑΕ, για να δρομολογηθούν άδειες για ανεμογεννήτριες», παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής.

Ο κ. Μπένος διαβεβαίωσε πως αυτό σταματάει προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, που όπως είπε «ξεκινάει από λευκή κόλλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάθεση των πρώτων δέκα θεματικών μελετών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναγέννηση, ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, θα γίνει εντός του Οκτωβρίου.

«Το πρόγραμμα για την Εύβοια δεν είναι μόνο ανθρωποκεντρικό, δεν είναι μόνο φιλοπεριβαλλοντικό, είναι ολιστικό. Θα έχει άξονα, ραχοκοκαλιά τον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη τους δύο δημάρχους και το επιμελητήριο της περιοχής. Θα είναι αρθρωμένο δηλαδή στην τοπική κοινωνία και θα επιδιώξει να αναδείξει την λυτρωτική σχέση, την επαφή και τη διαβούλευση ανάμεσα στη σοφία της τοπικής κοινωνίας και στο πνευματικό- επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας και της Ευρώπης», σημείωσε ο Σταύρος Μπένος.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής, στη μελέτη για το «νέο δάσος», θα εμπλακεί το σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας, ερευνητικοί φορείς και πολίτες, ενώ θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση. «Θα έχουμε απόλυτη θωράκιση και καθολικούς κανόνες στην περιοχή για να μην γίνονται αυθαιρεσίες και να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες», επισήμανε ο Σταύρος Μπένος και επέμεινε πως όλες οι παρεμβάσεις θα έχουν ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Θέλοντας, δε, να μην αφήσει ουδεμία σκιά ως προς το έργο του, ξεκαθάρισε ότι εργάζεται εθελοντικά άνευ αμοιβής και παραμένει ως εθελοντής στο «Διάζωμα».

«Δεν έχω θώκους, δεν έχω αμοιβές. Όσοι είναι δίπλα μου θα είναι εθελοντές. Ό,τι δε, προσφερθεί, με πρώτη προσφορά από το Διάζωμα, όλες οι μελέτες θα προέλθουν από τον κύκλο των δωρητών, των χορηγών και των εταιρικών μελών του Διαζώματος και θα δοθούν δωρεάν στην κυβέρνηση. Όλες οι μελέτες για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Ό,τι προκύψει από εμάς, θα προκύψει με τρόπο μονοσήμαντο. Από την αρχή που ξεκίνησε το Διάζωμα, είπαμε ότι ποτέ δεν θα πάρουμε χρήματα από το κράτος, ποτέ από την Ε.Ε, οι πόροι είναι μονάχα ιδιωτικοί και προέρχονται από τα μέλη μας», τόνισε ο κ. Μπένος.

Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA