Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα 24ωρο μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία στην Τουρκία επικρατεί εκνευρισμός και αμηχανία για την απόκτηση των 3 + 1 γαλλικών φρεγατών Belharra, την παραγγελία 24 (από τα 18 αρχικά) Rafale και την αναβάθμιση των F-16. Στην Τουρκία γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τη συμφωνία αυτή αλλάζουν οι ισορροπίες και αυτό είναι σε βάρος της γείτονος, που βλέπει το νέο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται σταδιακά στο Αιγαίο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, το βράδυ της Τρίτης, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι «αναδύθηκε το υποβρύχιο Παπανικολής στο Καστελόριζο», θέλοντας πρώτον να στείλει ένα μήνυμα προστασίας στους κατοίκους του ακριτικού νησιού και δεύτερον να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Την αναβάθμιση των στρατιωτικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας βλέπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να αναβαθμίσει εξοπλιστικά τη χώρα του αλλά έχει περιέλθει σε αδιέξοδο τόσο με τα μαχητικά F-35 όσο και με τους S-400

Φρεγάτες Belharra: «Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών»

Για δεύτερη μέρα λοιπόν ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται αναλυτικά στις υψηλές δυνατότητες των φρεγατών Belharra, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους και χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. «Η Ελλάδα και η Γαλλία κάνουν υπολογισμούς για την Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να κυριαρχήσουν. 

Από πλευράς της, η εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρει για το αμυντικό σύμφωνο ότι η «Ελλάδα και Γαλλία επιχειρούν ένωση δυνάμεων» σχολιάζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας». 

Η Yeni Safak κάνει λόγο για «γκάζια στο "Μήτσο" απ’ τον Μακρόν» σχολιάζοντας την ώθηση των Γάλλων στην Ελλάδα. «Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών αλλά αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία» σημειώνει, κάνοντας αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού. 

Όπως επισήμανε δε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας είχε εκτενές ρεπορτάζ για την αγορά των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών, αλλά και για το αμυντικό σύμφωνο Παρισιού - Αθήνας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA