Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανακοίνωση με ιδιαίτερα προκλητικό περιεχόμενο εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε μία σπασμωδική αντίδραση αναφορικά με τη στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «μαξιμιλαστικές διεκδικήσεις» από την ελληνική πλευρά, ενώ αναφέρει ότι η πολιτική εξοπλισμών θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τη Γαλλία που εξόργισε τους Τούρκους

  1. Ανταλλαγή εκπαιδευτών και φοιτητών από στρατιωτικά ιδρύματα.
  2. Συμμετοχή σε μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμπόσια, που διοργανώνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  3. Ανταλλαγή Αξιωματικών-Συνδέσμων (ΑΣ).
  4. Ανταλλαγή επισκέψεων σε στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  5. Ενδιάμεσες στάσεις και /ή επισκέψεις σε κρατικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.
  6. Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στους τομείς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ καθώς και της χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού.
  7. Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.
  8. Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
  9. Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης απειλών στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξης ικανοτήτων κυβερνο-άμυνας
  10. Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης υβριδικών απειλών και ανάπτυξης κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία, που συμφωνήθηκε, στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των δύο χωρών και την ενίσχυση της τυποποίησης και διαλειτουργικότητας του αμυντικού τους εξοπλισμού. Εντός του πλαισίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άμυνα και την ασφάλεια και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ θα επιδιωχθούν λύσεις, που προωθούν τη βιομηχανική εταιρική σχέση μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών, κάθε φορά που αναζητούν εξοπλισμούς ή πραγματοποιούν έργα από κοινού.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνογαλλική συμφωνία, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της τελευταίας γραπτής κοινοποίησης, με την οποία Ελλάδα και Γαλλία θα ενημερώνουν η μία την άλλη, εγγράφως και μέσω της διπλωματικής οδού σχετικά με την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες απαιτούνται για την θέση της σε ισχύ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA