Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο Βαθύ της Σάμου βρέθηκε, την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου,ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επισκέφτηκε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση «Ζερβού» αλλά και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Σήμερα μια σημαντική μέρα για το νησί. Η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη. Ο χώρος αυτός αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την προηγούμενη εμπειρία του: «Το 2019 αντίκρυσα χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες, εντός μιας δομής που φτιάχτηκε για 1000 ανθώπους και είχαν καταλάβει όλη τη γειτονική πλαγιά. Καταυλισμός που αποτελούσε ντροπή για την αννθρώπινη αξιοπρέπεια. Σήμερα τα απομεινάρια αυτής τη αθλιότητας. Αυτή η δομή καταργήθηκε και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία με την οποία για το πώς θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η νέα δομή

Αναλύοντας τη νέα δομή που δημιουργήθηκε είπε: «Νέα δομή, σύγχρονη, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο που θα φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να αξιολογηθεί αν πρέπει να πάρουν άσυλο ή να επιστραφούν βάση των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσης τους ή στην Τουρκία. Η νέα δομή έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα, αλλά εκτιμούμε αυτό θα είναι αχρείαστο. Δείτε το ως μια ασφαλιστική δικλείδα. Αυτό όμως εκτιμώ ότι δεν θα γίνει και δεν θα γίνει για τον απλό λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της χώρας. Συγχαρητήρια σε άνδρες και γυναίκες του ΛΣ».

90% έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές

Όσο για τις μεταναστευτικές ροές τόνισε: «Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και στη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και στη στεριά και υποχρέωση μας να τα φυλάσσουμε, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Το Λιμενικό κάνει πράξη αυτή την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που αποτελούσε κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης.

Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση σε σχέση με δύο χρόνια πριν. 90% έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές. Έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών που εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο. Έχουμε δουλέψει πολύ ουσιαστικά ώστε να ειταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου για να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται προστασίας και ποιοι πρέπει να επιστραφούν. Τους πρώτους η πατρίδα μας θα τους αγκαλιάσει και ξέρει πώς να του ενσωματώσει στις τοπικές κοινωνίες. 10:16:16 ταυτόχρονα θα θέτουμε το μεταναστευτικό στα διεθνή fora εξηγώντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση της νέας δομής, αλλά θα πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που μ δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA