Μενού
  • Α-
  • Α+

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην απόφαση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να καταψηφιστεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας στο πλαίσιο της αγοράς των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν διορθώσεις στα άρθρα 2 και 18. Τα εν λόγω άρθρα αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ, κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δέχεται.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρει:

«Οπως πληροφορούμαστε από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε… Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Και αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός σύναψε στο Παρίσι αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία στο πλαίσιο της αγοράς των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra και η οποία αποτυπώνεται στα εξής 32 άρθρα, δύο εκ των οποίων ζητεί ο κ. Τσίπρας να αλλάξουν.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δις σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.

Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ. Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.

Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση. Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.

Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA