Μενού
  • Α-
  • Α+

Θετικά βλέπει η Γερμανία τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αγορά 3+1 γαλλικών φρεγατών Belharra. Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε χαρακτηριστικά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Οικονόμου στην Τουρκία: Δεν αποφασίζουμε με το τι θέλει η Αγκυρα

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η απειλητική ανακοίνωση της Τουρκίας - «Κινδυνεύει η περιφερειακή ειρήνη»

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για "μαξιμαλιστικές θέσεις" σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας σε εναέριο χώρο και ύδατα είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα απατηλό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί συνεργασίας, η ελληνική πολιτική εξοπλισμού, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». 

Γιάννης Οικονόμου στην Τουρκία: Δεν αποφασίζουμε με το τι θέλει η Αγκυρα

Απάντηση στην Τουρκία και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας την αντίδραση της Αγκυρας για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη. Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονιά μας».

Και συνέχισε: «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Η χώρα με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA