Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τροχιά κατάργησης είναι τα οριζόντια «μίνι» lockdown, κατά τα φαινόμενα, καθώς ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται από την κυβέρνηση η απόφαση να προχωρήσει με έναν νέο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει περισσότερες ελευθερίες για πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται. Με άλλα λόγια, ακόμα και σε μια «κόκκινη» περιοχή, οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα υφίστανται «τιμωρητικούς» περιορισμούς και αυτό αναμένεται να ακουστεί την Τετάρτη, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είχε επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριστικοποιήσει το νέο πλαίσιο. 

Διαβάστε ακόμη: Πλεύρης για εμβολιασμένους: Σχέδιο για ελευθερία «σε σημείο κανονικότητας»

«Δεν πρέπει να υπάρχει θολό μήνυμα στην κοινωνία», λένε στο Reader αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στον απόηχο και αυτού που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρακτικά, αυτό που είναι υπό επεξεργασία είναι μια νέα κωδικοποίηση των μέτρων, ώστε οι εμβολιασμένοι, για παράδειγμα, να μπορούν να βρίσκονται στο εσωτερικό των καταστημάτων εστίασης με μουσική ή και μετά τη 1 το βράδυ στις «κόκκινες» περιοχές. 

Όπως λένε άλλες πηγές, για παράδειγμα, δεν έχει νόημα πολίτες να φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη και να πηγαίνουν στις Σέρρες να διασκεδάσουν, ενώ και το πλαίσιο των μέτρων δεν θα πρέπει να είναι τιμωρητικό, εν τέλει, για όσους επέλεξαν να εμβολιαστούν. Κυβερνητικές πηγές, παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε με τα περιοριστικά μέτρα στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές δεν απέδωσε, καθώς και η εμβολιαστική κάλυψη δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα και οι εμβολιασμένοι πολίτες αισθάνθηκαν να υφίστανται μια ιδιότυπη τιμωρία. 

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη την Τετάρτη, όταν και θα υπάρξουν ευρύτερες ανακοινώσεις για τον χώρο της Υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της συγκρότησης μιας νέας Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας παρά τω υπουργώ Υγείας. Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, με δεδομένο ότι πολλοί εμβολιασμένοι αισθάνονται ότι αδικούνται με τη λογική των οριζόντιων μέτρων, έστω και αν αυτοί έχουν κάνει ό,τι έπρεπε για να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους. 

Αλλαγές στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων 

Ακόμα, αναμένεται να αλλάξει και ο ρόλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Πρακτικά, η Επιτροπή θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι τον αποφασιστικό που έχει ως και αυτό το διάστημα. Θα γνωμοδοτεί για μια σειρά ζητημάτων, αλλά τις αποφάσεις θα τις παίρνει η κυβέρνηση, ενώ η Επιτροπή δεν θα συνεδριάζει και με την ίδια συχνότητα όπως σήμερα, όπερ έχει, ούτως ή άλλως, ατονήσει. Οι, δε, εισηγήσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων τις Τρίτες για τη θέση περιοχών στο «κόκκινο», όπως προαναφέρθηκε, δεν θα συνεπάγεται μέτρα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA