Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν τα κρούσματα του κορονοϊού άρχισαν να αυξάνονται και ουσιαστικά... προϊδέαζαν για ένα δύσκολο Φθινόπωρο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έβλεπαν τον κίνδυνο των «μίνι» lockdown να πλησιάζουν «απειλητικά». Το ερώτημα που έμενε να απαντηθεί ήταν: «τι θα γίνει με τους εμβολιασμένους; Θα κλειστούν και αυτοί πάλι μέσα στα σπίτια τους»;

Στο ερώτημα αυτό, φαίνεται, πως θα απαντήσει οριστικά αύριο η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον ειλημμένη απόφαση οι εμβολιασμένοι να επιστρέψουν στην κανονικότητα, όσο αυτό είναι εφικτό εν μέσω πανδημίας, ακόμα κι αν ζουν σε κόκκινες περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς «μινι» lockdown!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ολοκληρωθεί και πιθανότατα αύριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό που θα είναι απόλυτα ξεκάθαρο είναι πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τιμωρητικά μέτρα για όσους πολίτες έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σε μια περιοχή που θα μπει σε καθεστώς «μίνι» lockdown, στα νυχτερινά μαγαζιά θα επιτρέπεται και μετά τη 1 τη νύχτα να διασκεδάζουν μόνο εμβολιασμένοι (με μουσική, ακόμα και όρθιοι κλπ) για τους οποίους, εκ τω πραγμάτων, δεν θα μπορεί να ισχύει και απαγόρευση κυκλοφορίας!

Κυβερνητικές πηγές, παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε με τα περιοριστικά μέτρα στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές δεν απέδωσε, καθώς και η εμβολιαστική κάλυψη δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα και οι εμβολιασμένοι πολίτες αισθάνθηκαν να υφίστανται μια ιδιότυπη τιμωρία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, με δεδομένο ότι πολλοί εμβολιασμένοι αισθάνονται ότι αδικούνται με τη λογική των οριζόντιων μέτρων, έστω και αν αυτοί έχουν κάνει ό,τι έπρεπε για να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους.

Σχέδιο για ελευθερία «σε σημείο κανονικότητας»

Μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει αύριο, ωστόσο, έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Σε χώρους μικτούς, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ο υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι στις περιοχές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τα κρούσματα κορoνοϊού είναι περισσότερα όπως και οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσηλείες.

Κανονικά οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Σχετικά με τις παρελάσεις, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι μεσολαβούν τρεις εβδομάδες έως την 28η Οκτωβρίου, ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να μην κλείνει η οικονομία και η κοινωνική δραστηριότητα άπαξ και υπάρχει το εμβόλιο, «αξιολογώντας όμως πάντοτε την επιδημιολογική εικόνα». Πρόσθεσε ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τις παρελάσεις, οπότε ισχύει ότι θα γίνουν αφού δεν έχει αποφασιστεί κάτι διαφορετικό.

Αξίζει αν αναφερθεί ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι θα διεξαχθεί κανονικά τόσο η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όσο και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA