Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας προχώρησε και στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του κόμματος Γιώργο Κατρούγκαλο να επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του δεν θα μεταστρέψει τη στάση του αν δεν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις στα δύο βασικά σημεία που έχει θέσει ως όρους.

«Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταβάλλετε προσπάθεια διόρθωσης των δύο μελανών σημείων της Συμφωνίας. Να υπάρξει δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας. Επίσης να υπάρξει δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει δική μας επέμβαση στο Σαχέλ. Αν δεν υπάρξουν αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να καταψηφίσουμε», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, παρότι παραδέχτηκε ότι η προσέγγιση Ελλάδας - Γαλλίας είναι «στρατηγικά ορθή» και υποστήριξε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το προωθούμενο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή άμυνα. «Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων να εξασφαλίζει ισορροπία και όχι υπεροπλία δυνάμεων», είπε, σχολιάζοντας ότι η λογική «αγοράζουμε ό,τι πετάει κι ό,τι κολυμπάει» χωρίς προγραμματισμό είναι ανεύθυνη.

Βάζοντας στο «κάδρο» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι οι «παλινωδίες» και η η αποχή του από το συμφωνημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε «σε προμήθειες που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και θέτουν την χώρα σε κούρσα εξοπλισμών που είναι άσχετη με την αποτρεπτική ισχύ της χώρας».

Με αφορμή, δε, τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «Μαξίμου ΑΕ» ανέφερε πως: «στο παρελθόν είχαμε το απαράδεκτο φαινόμενο της μίζας. Για τον λόγο αυτό είχαμε συμφωνήσει σε μια διαδικασία ώστε οι εξοπλισμοί να εγγυώνται το αξιόμαχο των ΕΔ και παράλληλα την διαφάνεια.  Ο κ. Μητσοτάκης λες και η χώρα είναι επιχείρηση αγνόησε τον θεσμικό δρόμο. Μεταξύ άλλων φούσκωσε κατά 150% το κόστος για το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA