Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως τεράστια εθνική επιτυχία και κορυφαία στιγμή στην προσπάθεια θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας μας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την αμυντική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, απευθύνοντας έκκληση για εθνική ομοψυχία.

«Η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης αυτής της συμφωνίας. Οφείλουμε και προς τις γειτονικές και σύμμαχες χώρες να εκπέμψουμε σαφές μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας. Σας διαβεβαιώ, το μήνυμα εθνικής ομοψυχίας γύρω από τους συμπεφωνημένους διαχρονικά εθνικούς στόχους είναι εξίσου ισχυρό όπλο όσο και οι εξαιρετικές γαλλικές φρεγάτες», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η συμφωνία ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας και τη γεωστρατηγική της θέση, συνιστώντας ένα κοινό βήμα με τη Γαλλία για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Τεράστια εθνική επιτυχία η συμφωνία με τη Γαλλία

Ο κ. Δένδιας απέκρουσε επίσης τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 2 αναφορικά με την αμοιβαία αμυντική συνδρομή και το κατά πόσο καταλαμβάνει την ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η διατύπωσή του είναι πιο προχωρημένη ακόμη κι από όσα προβλέπονται στην περιβόητη AUKUS, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να μην «αδυνατίζει» την εικόνα της συμφωνίας. «Όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 2 είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς. Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική να μας φέρει ένα υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας καλύτερο από οπουδήποτε μεταξύ οιονδήποτε», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά, δε, με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 18 της συμφωνίας σχετικά με τις κοινή ανάπτυξη δυνάμεων σε θέατρα επιχειρήσεων όπως το Σαχέλ, ο κ. Δένδιας ανέγνωσε υπεκφυγή. «Μόνο ως πραγματικά υπεκφυγή μπορώ να προσλάβω την ως παράδειγμα αναφορά συμμετοχής σε τυχόν επιχείρηση στο Σαχέλ υπό το κριτήριο του κοινού συμφέροντος, ως λόγο καταψήφισης της συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε, δε, την αντιπολίτευση να μην θεωρεί τη συμφωνία ως απλό παρακολούθημα της αγοράς των φρεγατών και να αντιστρέψει την προτεραιότητα χωρίς να υποτιμά τη σημασία των υπερσύγχρονων πλοίων.  «Και στο παρελθόν η Ελλάδα έχει αγοράσει πολλές φορές πανάκριβα οπλικά συστήματά από τη Γαλλία. Ποτέ όμως η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπογραφεί ανάλογης μορφής συμφωνία με την πολύ ισχυρή αυτή χώρα.  Είναι τεράστια εθνική επιτυχία αυτή η συμφωνία», τόνισε.

Δεν θα γίνουμε υποτελείς της Τουρκίας

Απαντώντας σε αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζητούσαν διάλογο με την Τουρκία λέγοντας όχι σε ράλι εξοπλισμών, ο Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε την αγορά οπλικών συστημάτων «ελάχιστο αντίτιμο» της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της χώρας 200 χρόνια μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τόνισε πως «υπάρχει το κράτος της ανάγκης, εκτός αν κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει απειλή».   

Δήλωσε εκ νέου ανοιχτός στο διάλογο με την Τουρκία δείχνοντας στο βάθος τη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αφού παραιτηθεί από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται επιθετικές συμπεριφορές και αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και τονίζοντας ότι η Τουρκία καλείται να άρει την παράλογη απειλή πολέμου – το λεγόμενο casus belli – εναντίον της Ελλάδας εφόσον ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

«Τι δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να έρθει  σε έναν νοήμονα διάλογο με την Τουρκία; Δεν βλέπω οτιδήποτε στη στάση μας, που να εμποδίζει την Τουρκία να συζητήσει  και να καταλήξει μαζί μας. Αλλά βεβαίως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αξιακό σύνολο υποτέλειας προς τη γείτονα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε από αυτή την κυβέρνηση ούτε από αυτόν τον πρωθυπουργό ούτε από καμία κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Με το casus belli σε ισχύ ζητούν να αφοπλίσουμε τα νησιά μας

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη γείτονα ως χώρα αντιφάσεων, αναδεικνύοντας την πραγματική της στάση σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται και αναφέροντας ως τελευταία αντίφασή της τη χθεσινή απαντητική επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό , ότι τα νησιά απειλούν την Τουρκία. Εν τω μεταξύ η δήθεν απειλούμενη  Τουρκία διατηρεί απέναντι  τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο Μεσογείου , τη στρατιά του Αιγαίου. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων της. Και έχει το παρελθόν εισβολής στην Κύπρο. Αυτή η χώρα με αυτές τις αντιφάσεις μας ζητεί να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν μπορεί παρά να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων το αίτημά της», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.  

Χαρακτήρισε επίσης την Τουρκία γείτονα «ιδιαίτερα επεκτατικό» για να μην τον χαρακτηρίσει όπως είπε ιδιαίτερα επιθετικό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα απαντάει όποτε χρειαστεί και εξηγεί παντού με επάρκεια τον «δικαιϊκό παραλογισμό των θέσεών της και τη νέο-οθωμανική επεκτατικότητά» της. Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, τέλος, ότι η χώρα μας έχει ξεκινήσει εκστρατεία, προκειμένου να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026, αποκαλύπτοντας ότι έχει συγκεντρώσει ήδη 93 δεσμεύσεις θετικής ψήφου, με τέσσερις μόνο να απομένουν για την απόλυτη πλειοψηφία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA