Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου: «Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά»

Αποτελεί απάντηση στην από 27ης Ιουλίου επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, που τότε είχε απορρίψει με πλήρη επιχειρηματολογία το σύνολο των τουρκικών απόψεων, οι οποίες στόχευαν στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο ανατολικό Αιγαίο

(Πηγή: Eurokinissi)
(Πηγή: Eurokinissi)

Νέο παραλήρημα, καταστρατήγηση των διεθνών συμφωνιών κι ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αποτελεί η επιστολή που απέστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ κι αμφισβητεί το καθεστώς των ελληνικών νησιών! Η Τουρκία κατά την πάγια τακτική της αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Επανάληψη της οξυμένης επιθετικότητας τουρκικών θέσεων περί σύνδεσης της κυριαρχίας επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους αποτελεί η τελευταία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Αποτελεί απάντηση στην από 27ης Ιουλίου επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, που τότε είχε απορρίψει με πλήρη επιχειρηματολογία το σύνολο των τουρκικών απόψεων, οι οποίες στόχευαν στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο ανατολικό Αιγαίο.

Η επιστολή, πολύ λιγότερο λεπτομερής από την προηγούμενη του κ. Σινιρλίογλου (13 Ιουλίου) την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή» εστάλη στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Σεπτεμβρίου κι εντάσσεται στην προσπάθεια της Αγκυρας να κλιμακώσει την ένταση, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Στο τέλος της επιστολής του ο κ. Σινιρλίογλου σημειώνει ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμη μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών και «να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των συνθηκών της Λωζάννης και του Παρισιού. Ειδικά ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης σημειώνει ότι αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει κάποια απόφαση που ελήφθη στο Λονδίνο, βάσει της οποίας παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1914.

Σύμφωνα με το τουρκικό σκεπτικό, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποίηση των νησιών

Image

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Αιγαίο #Ελληνικά Νησιά #Τουρκία #ΟΗΕ

Best of Internet