Μενού
  • Α-
  • Α+

Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σηματοδοτεί και την πρώτη αποπομπή από ΚΟ στη δεκαετία που διανύουμε, καθώς σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την περίοδο 2010-2019, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε άλλη διαγραφή. Πιθανότατα θα παραμείνει στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος βουλευτής, όπως ανεξάρτητη είναι και η Κωνσταντίνα Αδάμου που ωστόσο αποχώρησε από την ΚΟ του ΜέΡΑ25 και δεν διαγράφηκε.

Τα προηγούμενα χρόνια οι διαγραφές στελεχών έγιναν κατά δεκάδες αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαν να κάνουν με παραπτώματα των βουλευτών. Με τα μνημόνια και τα μέτρα να έρχονται διαδοχικά προς ψήφιση στη Βουλή, στις αρχές της προηγούμενη δεκαετίας, πολλοί ήταν εκείνοι που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή των κομμάτων τους με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι βουλευτές έπειτα από κάποιο διάστημα επέστρεψαν στις Ομάδες απ' όπου είχαν αποπεμφθεί ή προσχώρησαν σε κάποιο άλλο κόμμα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως όλα αυτά τα χρόνια το μόνο κόμμα που δεν είχε αλλαγή στην κοινοβουλευτική του ομάδα ήταν το ΚΚΕ. Τον Μάιο του 2010 με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τα νέα οικονομικά κέντρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της χώρας μας από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. Η Ντόρα Μπακογιάννη θα το υπερψηφίσει με αποτέλεσμα να τη διαγράψει ο Αντώνης Σαμαράς από την κοινοβουλευτική ομάδα και στη συνέχεια με απόφαση του πειθαρχικού και από το κόμμα.

Λίγους μήνες αργότερα θα διαγραφεί από την ΚΟ και ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που είχε εκφραστεί θετικά για το νέο πολιτικό εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη, που το 2012 επέστρεψε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια περίοδο εκτός ΠΑΣΟΚ, λόγω καταψήφισης του πρώτου μνημονίου, βρέθηκαν οι Σοφία Σακοράφα, Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2011 ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής θα ψηφίσει «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο και θα διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τον Νοέμβριο του 2011 ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου με τον Αντώνη Σαμαρά να τον θέτει εκτός ΚΟ, και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2012 διαγράφεται οριστικά από τη Νέα Δημοκρατία μαζί με άλλους 20 βουλευτές, ύστερα από την επιλογή του να καταψηφίσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά θα προχωρήσει στην ίδρυση του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Τον Οκτώβρη του 2012 εκτός ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί ο βουλευτής Φθιώτιδας, Νίκος Σταυρογιάννης, και παράλληλα παραπέμφθηκε από τον Σαμαρά με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από το κόμμα.

45 βουλευτές στο δεύτερο μνημόνιο

Η ψηφοφορία του δεύτερου μνημονίου τον Φεβρουάριο του 2012 έφερε συνολικά τη διαγραφή 45 βουλευτών! Συγκεκριμένα τέθηκαν εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ 22 βουλευτές μεταξύ των οποίων η Βάσω Παπανδρέου, ο -υποψήφιος τώρα για την προεδρεία του ΚΙΝΑΛ- Χάρης Καστανίδης, η Άννα Βαγενά που μόλις είχε αντικαταστήσει την παραιτηθείσα Πέμη Ζούνη, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Σπύρος Κουβέλης, η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας διαγράφηκαν 21 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι: Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαργαρίτης Τζήμας, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Παναγιώτης Μελάς. Αλλά και δύο βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Οι υπουργοί σήμερα σήμερα Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης μετά την απόφαση τους να υπερψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση και να μην συνταχθούν με την γραμμή του κόμματος που απείχε από την ψηφοφορία.

Ακόμη 6 διαγραφές βουλευτών στο μνημόνιο 3

Τον Νοέμβριο του 2012 υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο του τρίτου μνημονίου, με έξι βουλευτές  (ένας της ΝΔ και πέντε του ΠΑΣΟΚ) να διαφοροποιούν τη θέση τους και εν τέλει να διαγράφονται από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Ο λόγος για τον Γιώργο Κασαπίδη από τη ΝΔ και τους Θόδωρο Παραστρατίδη, Γιάννη Κουτσούκο, Άντζελα Γκερέκου, Μάρκο Μπόλαρη και Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός ΝΔ Χατζηγάκης και Πολύδωρας

Τον Νοέμβριο του 2011 είχε βρεθεί εκτός Νέας Δημοκρατίας ένα από τα παλιότερα στελέχη της εκείνη την εποχή. Ο λόγος για τον Σωτήρη Χατζηγάκη που εκλεγόταν διαρκώς από το 1974, ωστόσο τέθηκε εκτός κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά μετά από τη δήλωσή του για «Ακροδεξιά σταγονίδια κάτω από την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ».

Το 2013 ένα ακόμη ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε από την ΚΟ και από το κόμμα. Ο λόγος για τον Βύρωνα Πολύδωρα που διαγράφηκε στιος 21/12/2013 κι ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την Τρόικα τον πραγματικό εχθρό της Ελλάδας και είχε καλέσει τη ΝΔ να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή. Τον Νοέμβριου του 2013 η Θεοδώρα Τζάκρη ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και διαγράφηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. 

Το Μάρτιο του 2014 ήταν η σειρά του Νικήτα Κακλαμάνη να διαγραφεί από την ΚΟ της ΝΔ καθώς είχε δήλωσει «παρών» στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου. Τον Οκτώβριο του 2014 διεγράφη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ η Ραχήλ Μακρή που την περίοδο του τρίτου μνημονίου αποχώρησε και από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο είχε συνεργαστεί στις εκλογές του 2015.

Διαγραφές για διαφωνίες

Το 2015 ο Πάνος Καμμένος ως πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων -και υπουργός Άμυνας-, διαγράφει δύο βουλευτές του κόμματος. Τον Ιούλιο τον βουλευτή Ηρακλείου, Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη λόγω δηλώσεων που είχε κάνει και τον Νοέμβριο τον Νίκο Νικολόπουλο καθώς δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Η συγκεκριμένη ψηφοφορία στοίχισε τη θέση και δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που παραιτήθηκε αλλά και του Στάθη Παναγούλη που απείχε από τη διαδικασία.

Εκτός ΚΟ της συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ τέθηκε τον Ιανουάριο του 2016 ο πρώην υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος με τις... κατηγορίες πως ότι συκοφαντεί βουλευτές και υπονομεύει την ενότητα της παράταξης. Την ίδια χρονιά το Ποτάμι έφερε εκτός ΚΟ ομάδας του τον νυν βουλευτή της ΝΔ, Ιάσονα Φωτήλα για δηλώσεις του σχετικά με την ενδεχόμενη συνεργασία των δύο κομμάτων.

Η Κατερίνα Παπακώστα έμεινε εκτός ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας το 2017 μετά από δηλώσεις της αντίθετες από τη γραμμή του κόμματος.

Τον Ιούνιο 2018, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αποφάσισε, να διαγράψει τον Δημήτρη Καμμένο έπειτα από την θετική ψήφο που έδωσε ο τελευταίος κατά την ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ ενώ την ίδια περίοδο διεγράφη από την ΚΟ της Χρυσής Αυγής ο -φυλακισμένος σήμερα- Κώστας Μπαρμπαρούσης.

Διαγραφές μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το 2019 η  Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασίζει να ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό οδηγεί τον Θανάση Θεοχαρόπουλο εκτός ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ κ.α.). 

Την ίδια περίοδο οι ΑΝΕΛ διέγραψαν από την κοινοβουλευτική τους ομάδα για διαφορετικούς λόγους τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη. Επίσης το Ποτάμι διέγραψε τον Σπύρο Δανέλλη.

Σημίτης, Μάνος, Σουφλιάς, Λιάπης και άλλες διαγραφές

Κατά διαστήματα έχουν υπάρξει διαγραφές που έχουν κάνει αίσθηση λόγω βαρύτητας του ονόματος του διαγραφέντα. Όπως για παράδειγμα το 2008 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη λόγω της διαφορετικής άποψης των δύο για τη διεξαγωγή ή όχι δημοψηφίσματος σχετικά με την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας.

Το 1998 έναν χρόνο μετά από την ανάληψη της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής είχε διαγράψει τους Στέφανο Μάνο, Γιώργο Σουφλιά, Νίκο Κάκκαλο και Βασίλη Κοντογιαννόπουλο λόγω διαφωνίας τους με νομοσχέδιο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Επίσης είχε διαγραφεί ο Βαρσάμης Γιοβανούδας μετά από κατηγορίες για ξυλοδαρμό της φίλης του, αλλά και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος για εννέα μήνες καθώς απείλησε να στραφεί με το όπλο του κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης σε τηλεοπτική εμφάνισή του

Τον Νοέμβριου του 2008 διεγράφη από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Πέτρος Τατούλης, λόγω της κριτικής που ασκούσε στο έργο της κυβέρνησης. Το 2013 διαγράφηκε οριστικά από μέλος της Νέας Δημοκρατίας ο Μιχάλης Λιάπης για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Κατηγορούταν για ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία. Τέλος, το 2018 διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία ο Ευάγγελος Αντώναρος λόγω δηλώσεών του, ωστόσο δεν ήταν βουλευτής εκείνη την περίοδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA