Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εθνική κατάκτηση της ρήτρας αμυντικής συνδρομής, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ομιλία του για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, απορρίπτοντας τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις και δη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί απειλή. «Σήμερα θα έπρεπε να επιχαίρουμε και όχι να μεμψιμοιρούμε, να στηρίζουμε όλοι αυτή τη συμφωνία και όχι να αντιπολιτευόμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συμφωνία προβλέπει ρήτρα πολιτικής και διπλωματικής υφής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στηλιτεύοντας τη στάση ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέμεινε στο «ΟΧΙ» μέχρι τέλους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για λάθος. «Είναι λάθος να διακατεχόμαστε από εχθρότητα για κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Θα κάνετε μεγάλο λάθος αν καταψηφίσετε μία συμφωνία που αφορά εθνικά ζητήματα. Δεν πρέπει να υπάρχει εκνευρισμός στη χώρα. Ας αφήσουμε τους άλλους εκτός της χώρας να εκνευρίζονται και δείξτε ότι η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η «η Ελλάδα αποκτά στενότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, τη μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης». Απέκρουσε, δε, την κριτική ότι η αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών και αεροσκαφών έγινε άνευ σχεδιασμού και συνιστά ράλι εξοπλιστμών, αντιτείνοντας ότι η συμφωνία δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά εντάχθηκε σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας δομής των ενόπλων δυνάμεων και τις εισηγήσεις των τριών γενικών επιτελείων του στρατού.

Δεν ήταν αγώνας εξοπλιστικών αλλά αγώνας δρόμου για την κάλυψη κενών

«Η αγορά τους εντάσσεται σε ένα σχέδιο κοστολογημένο, προτεραιοποιημένο στις ανάγκες της χώρας. Το Πολεμικό Ναυτικό εργάστηκε πολύ σκληρά για να αξιολογήσει τις προτάσεις που έτειναν βελτιούμενες συνεχώς και αντανακλούσαν την κεντρική οδηγία του πρωθυπουργού. Προσπαθήσατε να εκτρέψετε την συζήτηση για τη συμφωνία, σε μία συζήτηση αμιγώς για τα εξοπλιστικά. Το λέω ευθέως: Δεν ήταν αγώνας εξοπλιστικών. Ήταν αγώνας δρόμου για να καλύψουμε τα κενά που είχαν δημιουργηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πλήρως ενήμερα και σύμφωνα με την απόκτηση γαλλικών Rafale και φρεγατών Belharra, αναφέροντας μάλιστα ότι η  απαίτηση των γενικών επιτελείων για να είναι καλυμμένες οι ανάγκες είναι για 48 αεροσκάφη νέας γενιάς και για 12 έως 13 κυρίες μονάδες κρούσης, που είναι φρεγάτες ίσως και κορβέτες. Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική αναφορικά με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επισήμανε ότι στη συμφωνία, υπάρχουν «εναλλακτικές» για την εμπλοκή και συνδρομή και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην εκτέλεση της σύμβασης.

«Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας, αποκτά νέα διάσταση, απογειώνεται, χάρη στην συναντίληψη που έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν για τα γεωπολιτικά ζητήματα, το ρόλο της Ε.Ε στις ευρύτερες εξελίξεις αλλά και σε ό, τι αφορά τις προκλήσεις και την ασφάλεια των δύο χωρών έναντι απειλών. Αυτή η συναντίληψη και η χημεία που έχουν οι δύο ηγέτες, οδήγησαν στην υπογραφή της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, με την οποία η Ελλάδα αποκτά στενότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, τη μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA