Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγοι άνθρωποι, αν τους ρωτούσε κανείς στον δρόμο, θα έλεγαν ότι είναι κακό να υπογράψουμε μια συμφωνία που εμπλέκει άμεσα τη Γαλλία στην περιοχή μας, με τρόπο σαφή και δεσμευτικό. Κι όμως, σε μια στιγμή που οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να ομονοούν, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε για ακατανόητο λόγο να πυροβολήσει χθες τα πόδια του.

Οφείλω να πω ότι ρώτησα, αν στην αξιωματική αντιπολίτευση ταλαντεύτηκαν έστω και λίγο. Αν σκέφτηκαν, για παράδειγμα, να δηλώσουν έστω και παρών. Αν και, ειρήσθω εν παρόδω, το «παρών» στα εθνικά θέματα είναι σαν να μην έχεις άποψη. Πληροφορήθηκα, λοιπόν, εξ αρμοδίου πηγής χθες στη Βουλή ότι η εισήγηση του κ. Τσίπρα εξ αρχής ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «όχι». Όπερ και έπραξε, γενόμενος έτσι εθνική εξαίρεση και συντασσόμενος με το ΚΚΕ που έχει πάγιες απόψεις σε αυτά τα θέματα, αλλά και με το ΜΕΡΑ 25 που για κάποιον λόγο θεωρεί ότι μπορούμε να κάτσουμε επί ίσοις όροις με τον κ. Ερντογάν στο τραπέζι.

Πρόκειται για μια ειλικρινά ακατανόητη απόφαση, ιδίως αν ακούσει κανείς την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Τι τους προβλημάτισε; Ότι η συμφωνία δεν αναφέρεται στην ελληνική ΑΟΖ και ότι υπάρχει μια πρόβλεψη για αποστολή στρατευμάτων στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έφτασε στο σημείο να λέει στη Βουλή ότι δεν θα δεχθεί να γυρίζουν φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών από το Μάλι, όταν φέρετρα δεν γύρισαν ούτε από την ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Η αλήθεια είναι ότι η αμηχανία είναι εμφανής. Μα σε ποια συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής περιγράφεται κάτι άλλον πέραν της επικράτειας; Σε ποια συμφωνία γίνεται ρητή αναφορά στην υφαλοκρηπίδα; Δεν θέλουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η επίθεση δεν γίνεται ούτε στο νερό ούτε στο υπέδαφος, αλλά σε ένα σκάφος, φερ ειπείν, που λογίζεται ως «επικράτεια» και είναι, άρα, φορέας εθνικής κυριαρχίας; Ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έθεσε έναν σχετικό προβληματισμό, είπε με σαφήνεια ότι θα ψήφιζε τη συμφωνία, έστω και αν χρειαζόταν μια πιο ρητή διατύπωση στο εν λόγω ζήτημα, κατά την εκτίμησή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε καν επιφυλασσόμενος. Επιφυλάχθηκε μη ψηφίζοντας.

Όσο για την αναφορά στο Σαχέλ, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος που διαβάζει τη συμφωνία έστω και διαγώνια ότι η χώρα μας δεν δεσμεύεται από τώρα σε καμία επιχείρηση, πέραν ίσως κάποιων που θα αφορούν προστασία εδαφικής ακεραιότητας της Γαλλίας και θα προϋπάρχει συνεννόηση. Είναι, λοιπόν, ένα υπό-εδάφιο για το Σαχέλ λόγος να μην ψηφίσει μια συμφωνία που δεν αναφέρεται καν στις φρεγάτες; Όχι, είναι απλώς μια αφορμή για να μην ψηφίσει κάποιος που ούτως ή άλλως δεν ήθελε να ψηφίσει.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την Ελληνογαλλική συμφωνία δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Βεβαίως, κανείς δεν πιστεύει τις πομφόλυγες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τροποποιήσει έστω και ένα εδάφιο της συμφωνίας, αν βρεθεί να τη διαχειρίζεται. Μένει μόνο το ερώτημα γιατί δεν μπορούμε να ομονοήσουμε σε ορισμένα θεμελιώδη και προφανώς ωφέλιμα για τη χώρα μας. Στο τέλος της ημέρας, όμως, κακό του κεφαλιού όποιου δεν καταλαβαίνει ή παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Ο κόσμος, πάντως, καταλαβαίνει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA