Μενού
  • Α-
  • Α+

Σκηνικό έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ έστησε η Τουρκία, που από χθες έστειλε πολεμικά πλοία να εμποδίσουν τις έρευνες του Nautical Geo για τον EastMed. Το γαλλικό ερευνητικό παραμένει σε ομηρία στο λιμάνι της Λάρνακας, ενώ η Άγκυρα ανανέωσε την παράνομη NAVTEX με την οποία διατηρεί φρεγάτες και κορβέτες στην περιοχή.

Στην Κύπρο σήμανε συναγερμός αφού το Nautical Geo βρίσκεται αγκυροβολημένο 4-5 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι της Λάρνακας. Πάνω από τα τουρκικά πλοία ωστόσο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους ελληνικά F-16 που συμμετείχαν στην άσκηση Ευνομία ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, τη Γαλλιά, την Ιταλία και την Κύπρο.

Με προσοχή παρακολουθεί η ελληνική πλευρά, καθώς σε εκείνη την περιοχή  διεξάγεται από χθες η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα ενώ στη Λάρισα προσγειώθηκαν αμερικανικά αεροσκάφη F-15 που θα συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Δένδιας και Αναστασιάδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

Χθες στη βουλή ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο διεμύνησε από τη βουλή πως η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν απειλείται, ενώ επανέλαβε πως η Αθήνα διευρύνει τις συμμαχίες της με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Παρατηρητές των ελληνοτουρκικών πάντως σχολιάζουν πως η Άγκυρα δείχνει εκνευρισμένη τόσο λόγω της κινητικότητας που επιδεικνύει η Αθήνα όσο και λόγω της απομόνωσης που έχει περιέλθει στον Αραβικό κόσμο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA