Μενού
  • Α-
  • Α+

Το απαιτούμενο από το Σύνταγμα πλαφόν των 120 ψήφων επιτυγχάνει να συγκεντρώσει, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο «χειραγώγησης της κοινής γνώμης». Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε κατ' αρχήν θετικό στην πάγια γραμμή του κόμματος «όλα και για όλους στο φως». Ακολούθως «ΝΑΙ» είπε η Ελληνική Λύση, ενώ υπέρ τάσσονται πλέον ανοιχτά και ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πρόταση θα εγκριθεί από την Ολομέλεια ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς βάσει των προβλέψεων του άρθρου 68 του Συντάγματος μετά την αναθεώρησή του για τη δυνατότητα συγκρότησης δύο εξεταστικών επιτροπών από τη μειοψηφία ανά κοινοβουλευτική περίοδο, η έγκριση της πρότασης καθίσταται εφικτή με 120 ψήφους έναντι των 151 που ίσχυε. Οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης αθροίζουν 141, συνεπώς η πρόταση μπορεί να εγκριθεί ακόμη και στο ενδεχόμενο διαρροών.

«Τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, αν και πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν ότι η επιλογή αυτή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα εάν κι εφόσον συγκροτηθεί.

Παρά τις επιφυλάξεις που διατηρεί διαχρονικά για το αποτέλεσμα τέτοιων επιτροπών και την ουσιαστική διερεύνηση των υποθέσεων, στηλιτεύοντας την εξάντλησή τους σε «μικροκομματικούς καυγάδες», το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας όμως να διευρυνθεί το περιεχόμενο της έρευνας και στην κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες και με στόχο τη διαφάνεια παντού. Υπενθυμίζει, άλλωστε, την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.

Για υιοθέτηση δικής της πρότασης κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας δηκτικά πως «εμείς θα απευθύνουμε στην κυβέρνηση την ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι: “Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του”. Όλα λοιπόν στο φως».

Στο «ΝΑΙ» κατέληξε και το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «δεν τρέφει αυταπάτες», καθώς κατά το κόμμα το πρόβλημα είναι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ.

Ανατροπή ισορροπιών (;) σε περίπτωση ρελάνς από τη ΝΔ

Πάντως, το σενάριο ρελάνς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, μέσω της κατάθεσης μίας ξεχωριστής πρότασης που θα διευρύνει την περίοδο της έρευνας και σε εκείνη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες, καθώς αν τεθούν αμφότερες οι προτάσεις σε ψηφοφορία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα προτιμήσουν αυτήν που επεκτείνει το εύρος της έρευνας είτε θα υπερψηφίσουν και τις δύο, αλλά σε κάθε περίπτωση η έρευνα θα καταλαμβάνει την περίοδο από το 2015. Στο Κίνημα Αλλαγής, άλλωστε, είναι αναφανδόν υπέρ μίας προοπτικής διερεύνησης και στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA