Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν Ιούνιος του 1984 όταν η Φώφη Γεννηματά, προτού καλά καλά πατήσει τα 20 της χρόνια, πληροφορήθηκε πως η πολυαγαπημένη της μητέρα, Κάκια, σε ηλικία 43 χρόνων τότε, έπασχε από καρκίνο του μαστού. Η μητέρα της χειρουργήθηκε και πάλεψε με την ασθένεια 10 χρόνια. Το 2008, η κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, διαγνώστηκε με την ίδια μορφή καρκίνου ενώ λίγο καιρό αργότερα έγινε γνωστό ότι και η αδερφή της νοσούσε. Όχι μόνο τον ξεπέρασε, αλλά επτά χρόνια αργότερα εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δύο χρόνια αργότερα, το 2017, πρόεδρος του νεοσύστατου ΚΙΝΑΛ. Λίγο πριν τις εκλογές του κόμματος, στις 5 Δεκεμβρίου του 2021, η Φώφη Γεννηματά δίνει σήμερα μια πιο ουσιαστική μάχη, νοσηλευόμενη με ειλεό στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και αποχωρεί από την κούρσα. Πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις, το σημαντικότερο όλων είναι η υγεία της Φώφης Γεννηματά, όπως δήλωσε και η ίδια και όπως δήλωσε και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.  

Διαβάστε ακόμη: Ανδρουλάκης για Φώφη Γεννηματά: «Περαστικά, αναστέλλω την προεκλογική μου δραστηριότητα»

Μόλις οι τακτικές εξετάσεις που έκανε λόγω κληρονομικού ιστορικού έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό το 2008, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έμπαινε στο Μεμόριαλ. Το είχε κάνει και στο παρελθόν, με την περιπέτεια της υγείας του πατέρα της. Στη διάρκεια του αγώνα της κατά του καρκίνου, η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να συγκινήσει το πανελλήνιο, δημοσιοποιώντας το πρόβλημα της υγείας της. Άλλωστε, θεωρεί ότι «πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας γι΄ αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα».

Φώφη Γεννηματά: Έχουμε οικογενειακή ιστορία με τον καρκίνο 

Σε συνέντευξή της στον ANT1 τον Ιούνιο του 2019, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αποκάλυψε τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, όταν οι γιατροί της ανακοίνωσαν πως δεν μπορεί να γίνει μητέρα. «Όταν ήμουν 22 χρονών στον πρώτο μου γάμο, μας είπαν ότι δεν θα κάνουμε παιδιά, μας το απέκλεισαν. Είπα ότι δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά και ξεκίνησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα που κράτησε 10 χρόνια. (...) Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι, αρχίσαμε να ψάχνουμε τη διαδικασία και τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία. Ήταν η τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής που κάναμε. Μετά, τα άλλα δύο μου παιδιά ήρθαν φυσιολογικά. Είναι από τα περίεργα που συμβαίνουν στη ζωή». 

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε και για τον καρκίνο που χτύπησε πολλές φορές μέλη της οικογένειάς της: «Η μητέρα μου αρρώστησε πρώτη, ήταν 44 ετών. Έζησε 10 χρόνια πολεμώντας τον καρκίνο, δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου να κάνει θεραπείες, ήμασταν συνέχεια στα νοσοκομεία και ενώ αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα με τη μητέρα μου, δυστυχώς στην πορεία αρρώστησε και ο πατέρας μου. Νομίζω ότι επηρεάστηκαν και οι δύο πάρα πολύ από αυτή την εξέλιξη. Τους χάσαμε μέσα σε 7 μήνες και τους δύο», θυμάται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Μετά από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν εγώ 44 ετών, αρρώστησα επίσης και μετά από λίγα χρόνια η αδερφή μου. Αλλά δόξα τω Θεώ, είμαστε εδώ, είναι όλα καλά. Η πρώτη αντίδραση όλων των ανθρώπων είναι: "Γιατί σε μένα;", είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά αν μείνεις σε αυτή την αντίδραση, δεν θα τη βγάλεις καθαρή στο τέλος. Πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα, να φύγεις γρήγορα από αυτή τη λογική. Αν έμενα στο γιατί σε μένα, δεν θα είχα τρία παιδιά και ίσως να μη ζούσα σήμερα», σημείωσε. 

Φώφη Γεννηματά: Το μικρόβιο της πολιτικής και ο πατέρας της 

Η Φώφη Γεννηματά εξηγώντας τον Ιούνιο του 2020 στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» γιατί δεν δραστηριοποιήθηκε νωρίτερα στην πολιτική αποκάλυψε: «Δεν ήθελα να σκεφτεί ούτε ένας Έλληνας ότι θέλω να εκμεταλλευτώ το συναίσθημά τους για την απώλεια του πατέρα μου. Και πέρα από το τι θα σκεφτόταν ο καθένας και η ίδια δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Χρειαζόταν ένας χρόνος για να αφομοιώσουμε το πένθος. Ήταν ισχυρό το σοκ. Στην αρχή δεν μπορούσα ούτε να σκεφτώ τέτοια πράγματα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Σκεφτόμουν ότι μια μέρα θα με ρωτήσει "γιατί μαμά δεν ασχολήθηκες; Δεν τα έλεγε καλά ο παππούς;"».

Φώφη Γεννηματά: Αποχωρεί λόγω υγείας από την κούρσα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Τώρα, η Φώφη Γεννηματά αποχωρεί για λόγους υγείας από την κούρσα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», δήλωσε η ίδια η Φώφη Γεννηματά.

Η 56χρονη, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός από το βράδυ της Δευτέρας, 11 Οκτωβρίου, με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Η ανακοίνωση του νοσοκομείου έχει ως εξής: Η κυρία Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου».

Μετά την είδηση της νοσηλείας της Φώφης Γεννηματά και της αναγκαστικής αποχώρησής της από την εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχήθηκε περαστικά και ταχεία ανάρρωση. «Όσο με αφορά, από αυτή τη στιγμή αναστέλλω την προεκλογική μου δραστηριότητα», έγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναστέλλει την προεκλογική του δραστηριότητα και ζητεί αναστολή της εκλογικής διαδικασίας.

Κάθε κομματική του δραστηριότητα θα αναστείλει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι η Φώφη Γεννηματά νοσηλεύεται, επικοινώνησα με τους στενούς συνεργάτες της και τους εξέφρασα αυτό που λέω και δημόσια: Είμαι δίπλα της ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος».

https://twitter.com/FofiGennimata/status/1447951203384627201?ref_src=twsrc^tfw

Φώφη Γεννηματά: Θα κερδίσω και αυτή τη μάχη

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, επικοινώνησε με τους στενούς της συνεργάτες και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνει. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε νοσηλευτεί και πάλι στον Ευαγγελισμό με κολικό νεφρού στα τέλη Μαρτίου. Η κυρία Γεννηματά με ανάρτησή της στο Twitter είχε ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου και ευχήθηκε σε όλους όσοι δίνουν την δική τους μάχη τα καλύτερα. H πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε μάλιστα ανεβάσει και μια φωτογραφία από τον Ευαγγελισμό με φωτισμένη την Εθνική Πινακοθήκη στο βάθος.

«Η σύντομη περιπέτεια της υγείας μου τελείωσε καλά και μαζί με τις θερμές ευχές σας. Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους γιατρούς και νοσηλευτές του Ευαγγελισμού για τη φροντίδα τους. Εύχομαι σε όλους που δίνουν τη δική τους μάχη, κάτω από τραγικές συνθήκες, τα καλύτερα», είχε γράψει η Φώφη Γεννηματά.

https://twitter.com/FofiGennimata/status/1374776675976818695?ref_src=twsrc^tfwΦώφη Γεννηματά: Συγκίνηση και «κύμα» συμπαράστασης από όλο τον πολιτικό κόσμο

Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τη Φώφη Γεννηματά: «Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθώ από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ευχή όλων μας, να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία αυτή.

Με τη Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε τηλεφωνικά για να της ευχηθεί καλή δύναμη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε: «Ευχόμαστε στη Φώφη Γεννηματά ταχεία ανάρρωση. Τώρα είναι η ώρα της πραγματικής μάχης και της ευχόμαστε να σταθεί δυνατή, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν. Προσδοκούμε κάθε καλό για την ίδια και την οικογένειά της».

Τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Γεννηματά είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου, στην οποία ευχήθηκε περαστικά, καλή δύναμη και καλή ανάρρωση.

Δήλωση για την Φώφη Γεννηματά έκανε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Ευχόμαστε στη Φώφη Γεννηματά να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει ξανά δυνατή. Η σκέψη μας είναι κοντά της και στην οικογένειά της».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε στο Facebook: «Από καρδιάς θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές ευχές μου στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, να ξεπεράσει γρήγορα το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Έχει αποδείξει και άλλες φορές ότι ξέρει να δίνει μάχες και να νικά!».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε στη Φώφη Γεννηματά το εξής μήνυμα: «Θα ήθελα να ευχηθώ από βάθους καρδιάς περαστικά και καλή δύναμη».

Τις ευχές του έδωσε και ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης: «Απ’ όλους μας στο ΜέΡΑ25, περαστικά στην Φώφη Γεννηματά. Η είδηση της ασθένειάς της με θλίβει και προσωπικά. Μια σοβαρή ασθένεια είναι εξ ορισμού άδικη και σκληρή. Εν προκειμένω είναι και πλήγμα για την πολιτική ζωή όταν οδηγεί στην απόσυρση μιας πολιτικής αντιπάλου. Σιδερένια!».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA