Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάει πολύς καιρός από τότε που «όλη» η Νέα Δημοκρατία είχε βρεθεί στο ίδιο μέρος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχε προηγηθεί η ΔΕΘ, αλλά δεν επρόκειτο για ένα κομματικό γεγονός. Επίσης, ο συμβολισμός παραγόταν και από το σημείο της συνάντησης: το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Φιλοθέης, ώστε ο «Εθνάρχης» πρακτικά να κατοπτεύει το Λεκανοπέδιο από το σημείο που είναι από το 1998 η τελευταία του κατοικία.

Διαβάστε ακόμη: Σφραγίδα ενότητας με «όλη» τη ΝΔ στη Φιλοθέη - Τι είπαν Μητσοτάκης και Καραμανλής

Στην καρδιά του «Καραμανλισμού», λοιπόν, ο Πέτρος Μολυβιάτης, σαρξ εκ σαρκών του «Εθνάρχη» και διαχρονικός συμπαραστάτης όλων των νεότερων μελών της οικογένειας Καραμανλή, υποδεχόταν έναν μετά τον άλλον τους υψηλούς προσκεκλημένους. Παρών ήταν, βεβαίως, και ο Αχιλλέας Καραμανλής. Με σπασμένη, από τα χρόνια, αλλά και τη συγκίνηση, φωνή μίλησε για τον αδερφό του, ενώ ασχολείτο ακόμα και με τη θέση των…tapes που χώριζαν τα τηλεοπτικά συνεργεία από τον διάδρομο για τους προσκεκλημένους. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, ο άνθρωπος του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ήταν μαζί του ως το τέλος.

Παρόντα, βεβαίως, και άλλα ιστορικά στελέχη της ΝΔ. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, σε ένα ιδιαίτερο ενσταντανέ, βάδιζε με τη συνδρομή του προσηνή γιου του και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Bαρβιτσιώτη, ο οποίος, λίγο πριν τα σκαλιά που οδηγούν προς το μνήμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή του ψιθύριζε «με τον ρυθμό σου». Αλλά και ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση μαζί με τον γιο του, υφυπουργό Ανάπτυξης για την Έρευνα και την Καινοτομία Χρίστο Δήμα.

Και άλλοι, βεβαίως, ήταν παρόντες, εκτός του πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Εκεί ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πυκνώνει τις παρουσίες του στο γαλάζιο οικοσύστημα και φλερτάρει με μια νέα υποψηφιότητα, ο Κώστας Τασούλας, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, για πρώτη φορά μετά από καιρό σε «γαλάζιο» περιβάλλον. Στις πρώτες σειρές της εκδήλωσης, δε, μπορούσε να δει κανείς και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, αλλά και μια σειρά άλλων πρώην υπουργών και κορυφαίων γαλάζιων στελεχών, όπως τον Γιάννη Παπαθανασίου, τη Φανή Πάλλη-Πετραλιά, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Γιώργο Καλαντζή, τον Λευτέρη Ζαγορίτη κ.α.

Ενδιαφέρον, όμως, είχε και το γεγονός ότι στην εκδήλωση το παρών έδωσαν και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης που δεν προέρχονται από τη ΝΔ και δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με τον «Καραμανλισμό». Σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Παρόντες, όμως, ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς κ.α.

Χρήσιμο εσωκομματικό «ζέσταμα»

Όπως είχε γράψει το Reader από τη Δευτέρα, οι ομιλίες δεν ήταν απλώς ιστορικής φύσεως, ως προς την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη εκτενή του παρέμβαση μετά από δύο χρόνια, έμεινε πιστός στις πάγιες γραμμές των θέσεων του: κοινωνική δικαιοσύνη για τους μη προνομιούχους, ανάγκη για εθνική ομοψυχία, στήριξη των εθνικών πρωτοβουλιών, αλλά και κριτική στην ΕΕ για πρόσφατες επιλογές της που αδυνατίζουν τον ρόλο της.

Χωρίς να αμφισβητεί καμία κεντρική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε να αφήνει κάποια αιχμή, ο κ. Καραμανλής στήριξε ευκρινώς την Ελληνογαλλική Συμφωνία, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης στη δική του ομιλία έκανε αναφορά στη συνεισφορά των κ. Καραμανλή και Σαμαρά για τη διαμόρφωσή της.

Όπως έλεγαν, δε, στα σκαλιά του Ιδρύματος Καραμανλή πολύπειρα γαλάζια στελέχη, ο συμβολισμός της κοινής παρουσίας όλων των γαλάζιων πτερύγων στην κοιτίδα του Καραμανλισμού ήταν ισχυρός και κρίσιμος, με δεδομένο ότι το 2022 θα είναι de facto χρονιά με προεκλογικό άρωμα, ασχέτως του πότε θα γίνουν οι εκλογές. Εξ ου και το χθεσινό εσωκομματικό «ζέσταμα» ήταν χρήσιμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA