ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/10/2021 10:40

Ενέργεια: Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση με τη συμφωνία που υπογράφεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενέργεια αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας επί των θαλάσσιων ζωνών της

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ενέργεια: Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
(Πηγή: pixabay.com)
Ανάγνωση:

Στην υπογραφή μιας συμφωνίας με μεγάλη σημασία για την ενέργεια προχωρούν σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος με τις δύο χώρες να έχουν συμφωνήσει για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους, που αποτελεί και την πρώτη χώρας της Ευρώπης με την Αφρική. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η συμφωνία είναι προϊόν των άριστων σχέσεων Αθήνας - Καΐρου, συμφωνία βαδίζει στα χνάρια της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2020.

Διαβάστε ακόμη: Σκρέκας: «Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους καταναλωτές μέσα στην ενεργειακή κρίση»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, η συμφωνία προσφέρει και διαβεβαιώσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλασσίων ζωνών της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ρητή σχετική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών στις ΑΟΖ και στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι βάσεις για τις σημερινές υπογραφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με τον Mohamed Shaker, υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια, που επισφραγίζουν τη στρατηγική συνεργασία Αθήνας-Καϊρου, μπήκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο. Το θέμα είχε συζητηθεί, κατά πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι το μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου που θα υπογραφεί σήμερα θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, ενώ θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με τη συμφωνία η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ηλεκτρικής πράσινης ενέργειας, ενώ συμβάλλει δυναμικά στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σημειώνεται, ότι προβλέπεται να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ