Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντονες πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στις κοινοβουλευτικές ομάδες αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, με στόχο τη διερεύνηση των λεγόμενων «λιστών Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, έθεσαν ζήτημα τροποποίησης της αρχικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να διευρυνθεί η χρονική διάρκεια που θα εμπίπτει στο πεδίο διερεύνησης και να συμπεριλάβει τουλάχιστον και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κατά πληροφορίες το ΚΚΕ πρότεινε διερεύνηση από το 2010 και η Ελληνική Λύση από το 2009.

Από αμφότερα τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ωστόσο, ξεκαθαριζόταν ότι το ζήτημα τέθηκε πολιτικά και όχι ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι το «ΝΑΙ» που δήλωσαν εξ αρχής δεν αλλάζει. Αντίστοιχο αίτημα είχε κατατεθεί και από το Κίνημα Αλλαγής.

Προς ώρας λοιπόν η επιτευχθείσα - βάσει των δηλώσεων των κομμάτων - πλειοψηφία των 120 βουλευτών, που απαιτεί το αναθεωρημένο άρθρο 68 του Συντάγματος για το δικαίωμα της μειοψηφίας στη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, δεν φαίνεται να διαταράσσεται ενόψει της τελικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια. Η πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση της πρότασής του ώστε να αφορά μεγαλύτερη χρονική περίοδο από τη διετία 2019-2021, ωστόσο, είναι δεδομένη.

Κ. Τασούλας:  Διεύρυνση μετά την Ολομέλεια είναι αδύνατη

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε προηγηθεί περί διεύρυνσης της χρονικής περιόδου έρευνας από την ίδια την Εξεταστική Επιτροπή μετά τη συγκρότησή της, ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριζε πως κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό νομικά και συνταγματικά, δείχνοντας ως μοναδικό δρόμο την αλλαγή της πρότασης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Εξήγησα ότι αυτό δε γίνεται. Η Ολομέλεια κατευθύνει την Επιτροπή. Δεν μπορεί να αυτονομηθεί από την Ολομέλεια η Επιτροπή. Αρά πρέπει αυτά όλα να ξεκαθαρίσουν πριν τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Πρέπει όλα να καθοριστούν στην Ολομέλεια. Κάποιοι θα επιθυμούσαν να διευρυνθεί ο χρόνος. Πρέπει οποιαδήποτε αλλαγή να διατυπωθεί και γραπτώς πριν τη ψηφοφορία. Αυτό που θα ψηφιστεί πρέπει να έχει διατυπωθεί εγγράφως», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην επόμενη Διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα και η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια πιθανότατα τη μεθεπόμενη.

Γεροβασίλη: Δεν αλλάζει η πρότασή μας

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, διαμήνυσε ότι η πρότασή τους δεν αλλάζει. Αφενός, όπως υποστήριξε, γιατί η έρευνα για τις λεγόμενες λίστες Πέρσα αφορά την περίοδο της πανδημίας και άρα δεν παίρνει δυνατότητα διεύρυνσης, αφετέρου γιατί – όπως είπε – το δεύτερο σκέλος της πρότασης αναφέρει σαφώς ότι καταλαμβάνει «και κάθε άλλη περίπτωση δημοσκοπικών εταιριών», συνεπώς δεν θέτει εκ των πραγμάτων χρονικό όριο.

«Υπάρχει έλλειμμα κατανόησης της πρότασης μας. Η πρόταση μας δε διερευνά γενικώς και αορίστως, έχει τις λίστες Πέτσα, δεν υπάρχει χρονική διεύρυνση σε αυτό. Μέσα στην πανδημία μοιράστηκε δημόσιο χρήμα με αδιαφανή τρόπο. Αυτά τα θέματα δεν παίρνουν καμία διεύρυνση. Ή τα εξετάζεις ή όχι», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι το ζήτημα των δημοσκοπήσεων είναι από μόνο του διευρυμένο χρονικά: «Είναι αυτονόητο ότι το κομμάτι αυτό μπορεί να πάει πιο πίσω. Μπορεί να πάει εις βάθος», τόνισε, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Δύο Εξεταστικές;

Η ανυποχώρητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει πιθανόν τη ΝΔ στην κατάθεση μίας αυτοτελούς πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα καταλαμβάνει χρονικά την περίοδο από το 2015 μέχρι σήμερα, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα τεθούν προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια και οι δύο προτάσεις με απολύτως «θολό» το τοπίο ως προς τη δυνατότητα ενσωμάτωσής της μίας στην άλλη, γεγονός που οδηγεί σε ερωτηματικά για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Βουλή στο οξύμωρο δύο ταυτόχρονων εξεταστικών χωρίς προηγούμενο.

«Δεν μπορούν να συμβούν αυτά που ακούγονται για δυο κάλπες. Είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος», σχολίαζε η Όλγα Γεροβασίλη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διεργασίες θα παραμείνουν ιδιαίτερα έντονες και την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο των προθέσεων και της διαδικασίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA