Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγες μέρες μετά τις πλημμύρες στην Εύβοια και με νωπές τις μνήμες από το εφιαλτικό καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, το τελευταίο πράγμα που ήθελε η κυβέρνηση ήταν ένα ακόμα έντονο φυσικό φαινόμενο, όπως ο «Μπάλλος» που χθες πήρε και σήκωσε την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

Η βραδινή σύσκεψη που έγινε κατ’ εντολήν του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία είχε χαρακτηριστικά θρίλερ, με δεδομένα τα όσα ακούστηκαν εντός αυτής για την πρόβλεψη ως προς τα καιρικά φαινόμενα. Λίγη ώρα πριν τη σύσκεψη είχε προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου με την ΕΜΥ, όπου αποτυπώθηκε το εύρος του προβλήματος. Και εντός της σύσκεψης, πρώτα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης (που δεν ήταν παρών), αμέσως μετά ο Νίκος Χαρδαλιάς και στη συνέχεια και άλλοι έθεσαν το ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ στον Κηφισό και την Παραλιακή κατά τις πρωινές ώρες, ενώ για τα φορτηγά αποφασίζεται κατά περίπτωση τι γίνεται.

Όπως είναι φυσικό, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί κατάσταση συναγερμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να απαντήσει σήμερα το πρωί σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που μετατέθηκε για τη Δευτέρα σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστας Τασούλα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένα τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που αποτελούν άλλο ένα crash test για την κρατική μηχανή.

Παράλληλα, η πιο γρήγορη του αναμενομένου επέλαση του Μπάλλου, αλλά και η σφοδρότητα της βροχόπτωσης (έπεσε μέσα σε μια μέρα το 30% του νερού που πέφτει στην Αττική σε έναν χρόνο) έστειλε…περίπατο τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας για προληπτικές εκκενώσεις, μιας και ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας πνίγηκαν στα λασπόνερα, λόγω του ότι οι υποδομές δεν άντεξαν.

Βεβαίως, το πρόβλημα παραμένει ότι το κράτος είναι αντιμέτωπο με τον κακό του εαυτό για μια ακόμη φορά. Για παράδειγμα, τους τελευταίους μήνες δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα ως προς τις συμφυρόμενες αρμοδιότητες, για παράδειγμα, σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων, καθώς εντός σχεδίου η ευθύνη ανήκει άλλοτε στον Δήμο και την ΕΥΔΑΠ  και άλλοτε στην τοπική Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης και την αρμόδια περιφερειακή ενότητα (με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη). Εκτός σχεδίου την αρμοδιότητα την έχει η Περιφέρεια.  Όσον αφορά τον καθαρισμό των φρεατίων, η αρμοδιότητα ανήκει άλλοτε στον Δήμο ή την Περιφέρεια για το υπέργειο μέρος τους και άλλοτε στην  τοπική Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης για το δίκτυο.

Ακόμα, 8 μήνες μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» εκκρεμεί ακόμα το νομοσχέδιο για «ξεμπέρδεμα αρμοδιοτήτων», το οποίο είναι ακόμα σε στάδιο συζήτησης μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, δήμων και περιφερειών, καίτοι ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί μετά τις «πολεμικές» σκηνές του Φεβρουαρίου ότι θα πολύ σύντομα θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA