ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/10/2021 15:36

Πιερρακάκης: 320 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των δήμων - Ερχεται πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις»

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα έργα στους μεγάλους δήμους με πληθυσμό θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και στους μικρότερους από το ΕΣΠΑ, για να αναπτυχθούν ποικίλες ψηφιακές υπηρεσίες, από - για παράδειγμα - το «έξυπνο παρκάρισμα» έως την κυβερνοασφάλεια

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πιερρακάκης: 320 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των δήμων - Ερχεται πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις»
Κυριάκος Πιερρακάκης (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Έξυπνες πόλεις», με στόχο την ψηφιακή ανάπτυξη των δήμων ολόκληρης της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη. Η πρόταση του Κυριάκου Πιερρακάκη προβλέπει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα τοποθετηθούν στην ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων μέσω ηλεκτρονικών δικτύων που θα βελτιώνουν την οργάνωση και τη λειτουργικότητά τους.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα έργα στους μεγάλους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και στους μικρότερους από το ΕΣΠΑ, για να αναπτυχθούν ποικίλες ψηφιακές υπηρεσίες, από - για παράδειγμα - το «έξυπνο παρκάρισμα» έως την κυβερνοασφάλεια. Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι για το πρόγραμμα των «Εξυπνων Πόλεων» υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου, Θεόδωρο Λιβάνιο, όπως επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι δήμοι θα επιλέγουν ανάλογα με το μπάτζετ και τις ανάγκες τους

«Θα διαμορφώσουμε ένα μενού πολλαπλών επιλογών, αναγνωρίζοντας ότι από αυτό το μενού θα μπορούν οι δήμοι με συγκεκριμένο μπάτζετ και με βάση τις ανάγκες τους, να επιλέγει ο καθένας λύσεις που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. Συμπλήρωσε ότι οι τομείς που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ψηφιακά οι δήμοι θα είναι - μεταξύ άλλων - κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, περιβάλλον, υποδομές, μεταφορές, μεταποίηση, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των δήμων, διοικητική λειτουργία των δήμων κ.ά.

«Το "ζουμί" είναι ότι θα διαλέξετε εσείς. Εμείς θα ορίσουμε τις επιλογές και εσείς θα κάνετε τις δικές σας προσεγγίσεις, με βάση τις δικές σας ανάγκες», συμπλήρωσε ο υπουργός, καλώντας τους δημάρχους να έχουν στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και να μην αφήσουν τον χρόνο να πάει χαμένος, αλλά να τρέξουν για να ωριμάσουν έργα μέχρι να βγουν οι προσκλήσεις στον «αέρα».

«Εμείς ήδη έχουμε προβλέψει τα εργαλεία, επομένως υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν», ανέφερε, απευθυνόμενος προς τους αιρετούς ενώ υποσχέθηκε πως ως υπουργείο «δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό που πάμε μέχρι τώρα να απλοποιούμε, να ψηφιοποιούμε. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το κράτος, το χρωστάμε στα παιδιά μας».

Ο κ. Πιερρακάκης ξεκίνησε την ομιλία του, δίνοντας νούμερα αναφορικά με την ψηφιακή πολιτική μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει κοντά στις 1.300 ψηφιακές υπηρεσίες και 150 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, που έγιναν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΕΣΠΑ ΔΗΜΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ