Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ανγκελα Μέρκελ διάγει τις τελευταίες της εβδομάδες στην Καγκελαρία, καθώς η κεντρική εκτίμηση είναι πως ως τα Χριστούγεννα θα έχει σχηματιστεί στη Γερμανία ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός «Φανάρι» υπό την ηγεσία του Ολαφ Σολτς και τη συμμετοχή Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Υπό αυτό το πρίσμα, η ίδια κάνει μια…αποχαιρετιστήρια περιοδεία, ένα farewell tour πρακτικά, με επισκέψεις σε σημαντικές πρωτεύουσες. Χθες Σάββατο, για παράδειγμα, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποία διατηρεί άρτια σχέση και ήταν μια «σταθερά» στα 16 χρόνια της παρουσίας της στην Καγκελαρία, με δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξελέγη το 2002. 

Διαβάστε ακόμη: Ανγκελα Μέρκελ, ο απολογισμός: «Χωρίς την Μέρκελ, δεν θα ήμασταν στο ευρώ σήμερα» 

Και η Ελλάδα, όμως, ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο της πορείας της. Η ίδια μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, αναγνώρισε ως τη δυσκολότερη στιγμή της θητείας της όταν ζήτησε πολλές θυσίες από τους Έλληνες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης. Η ίδια είχε θερμότερες ή όχι και τόσο θερμές σχέσεις με όλους τους πρωθυπουργούς μετά τον Κώστα Καραμανλή, με κορυφαία ίσως αυτή που διατήρησε με τον Αλέξη Τσίπρα, καίτοι προέρχονταν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και η σχέση τους ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες. 

Η κυρία Μέρκελ, λοιπόν, θα επιστρέψει για μια τελευταία φορά στην Ελλάδα ως Καγκελάριος, με την ημερομηνία να μην έχει κλειδώσει οριστικά. Η εκτίμηση, όμως, είναι ότι θα είναι ως το τέλος του Οκτωβρίου και πιθανώς την τελευταία εβδομάδα του. Θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ μένει να φανεί πόσο εκτενές θα είναι το πρόγραμμα της. Την πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και έγινε αποδεκτή. Βεβαίως, στην Αθήνα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης ως προς τις ισορροπίες ισχύος, ποιοι θα πάρουν κρίσιμα υπουργεία, όπως το Οικονομικών και το Εξωτερικών, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν σπουδαίες προσδοκίες για ραγδαία αλλαγή πολιτική στα καίρια μέτωπα. 

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει πλούσιο διεθνές πρόγραμμα τις επόμενες εβδομάδες. Την Τρίτη έρχονται στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ-Σίσι, ο οποίος θα βρεθεί και στο Μαξίμου το πρωί εκείνης της μέρας για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό. Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθούν και τα μέτρα για την ενέργεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται με μια ιδιότυπη τριμερή, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ενώ στην Αθήνα υπάρχει η αισιοδοξία ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα δώσει το περιθώριο για ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών για αρκετούς μήνες. Στις αρχές της άλλης εβδομάδας, δε, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ, με βάση το πρόγραμμα, το πυκνό πρόγραμμα ταξιδιών θα συνεχιστεί και τον Νοέμβριο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA