Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την οποία καλεί τους υποψηφίους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ σε διαβουλεύσεις αναφορικά με την εκλογή νέου Προέδρου ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο κόμμα, που μέχρι χθες το βράδυ πορευόταν με έξι υποψηφίους αρχηγούς στον δρόμο για την κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να κατέβει ως υποψήφιος αρχηγός, ενώ το περιβάλλον του δεν έχει επιλέξει να δώσει βαθύτερη ερμηνεία των προθέσεών του όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την επιστολή. Σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον κ. Παύλο Χρηστίδη στις 11.45 ενώ λίγο αργότερα θα συναντηθεί και με τον κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος είχε διατελέσει για πολλά χρόνια Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου αλλά και υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Χθες ο πρώην Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μανόλη Χριστοδουλάκη, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης είχε επικοινωνία τόσο με τον κ. Κεγκέρογλου, όσο και με τον κ. Καστανίδη. Τα ραντεβού με τους κκ. Λοβέρδο και Ανδρουλάκη πρόκειται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα. Στις μέχρι τώρα επικοινωνίες που είχε ο κ. Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του και δεν αποκάλυψε το εάν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα. 

Κύκλοι προσκείμενοι στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζουν φόβους για πιθανή πρόθεση αναβολής των εκλογών από πλευράς Παπανδρέου, ενώ άγνοια για το περιεχόμενο της συζήτησης εκφράζει και ο Παύλος Χρηστίδης. Συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να ζητήσει από τους άλλους υποψηφίους να αποσυρθούν από την κούρσα, ενώ διευκρινίζουν πως δεν εξαρτά τις δικές του πολιτικές κινήσεις από το τι θα πράξουν οι άλλοι υποψήφιοι, εστιάζοντας στην ενότητα του κόμματος και της παράταξης. Συνεργάτες της κυρίας Φώφης Γεννηματά εξηγούσαν πως η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε ενημερωθεί με γραπτό μήνυμα για την πρωτοβουλία Παπανδρέου, χωρίς όμως να γνωρίζει περισσότερα για το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας. 

Σενάρια απόσυρσης υποψηφίων; 

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιότητας και της συλλογής υπογραφών εκπνέει την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 18.00, ενώ μέχρι στιγμής τις 5000 υπογραφές μελών κόμματος έχουν συλλέξει οι κκ. Λοβέδρος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης. Ο κ. Κεγκέρογλου, η υποψηφιότητα του οποίου πιθανολογείται πως μπορεί να κόψει έναν αριθμό ψήφων από τον κ. Ανδρουλάκη στην Κρήτη, μπορεί να κάνει πίσω εάν προχωρήσει μια υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει ο Παύλος Γερουλάνος σε ένα τέτοιο σενάριο. Ο Παύλος Χρηστίδης που υπήρξε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά τα τελευταία έξι χρόνια δεν φαίνεται να σκέφτεται το σενάριο της απόσυρσης της υποψηφιότητάς του, ακόμη κι αν το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά έδειξε μέσω διαρροής τη δυσαρέσκεια της Προέδρου στην υποβολή της υποψηφιότητάς του. 

Θολό το δημοσκοπικό τοπίο 

Έμπειρος δημοσκόπος με τον οποίο συνομίλησε το reader.gr υποστήριξε ότι πρώτον, όποια δημοσκοπικά δεδομένα έτρεξαν το τελευταίο διάστημα δεν έχουν πλέον καμία απολύτως σημασία μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από το σχήμα των υποψηφίων και πως δεύτερον, το διακύβευμα της κάλπης μετατρέπει πλέον το ερώτημα του «διατηρούμε την αρχηγό ή την αλλάζουμε» σε «ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός». Στην πρώτη περίπτωση κανείς δεν περίμενε αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων παρά μόνο κομματικό μηχανισμό, ενώ στη δεύτερη όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά αναφορικά με το ενδιαφέρον που θα μπορούσε να προκαλέσει η αναμέτρηση. Διευκρινίζει πάντως πως η συμμετοχή ή η απουσία ενός ονόματος είναι ικανή να αλλάξει όλη την ταξινόμηση, ενώ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο να δώσει προβάδισμα σε κάποιον υποψήφιο από τη στιγμή που το τοπίο των υποψηφιοτήτων δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA