Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Live streaming: Ο Μητσοτάκης απαντά στην επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα για την πανδημία

«Οταν έκλειναν τα σχολεία, αυτός ζητούσε να ανοίξουν και όταν άνοιγαν, ζητούσε να κλείσουν», κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα - «Εβαλες ακροδεξιό υπουργό Υγείας και Κλείνεις το μάτι στους αντιεμβολιαστές» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Σύγκρουση για την πορεία της πανδημίας και τον εμβολιασμό - Live η συζήτηση στη Βουλή

Πηγή: eurokinissi
Πηγή: eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, για την πανδημία με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και τους εμβολιασμούς.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αναπτύξει την ερώτησή του. «Είμαστε σε μια εξαιρετικά αρνητική καμπή, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και πως η χώρα καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ. Πρόσθεσε ότι κάθε εβδομάδα χάνουμε 300 συνανθρώπους μας και πως η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η πανδημία».

Μητσοτάκης: Δεν παρουσιάζετε τα πραγματικά δεδομένα

Λαμβάνοντας το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε τις ευχές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη Φώφη Γεννηματά για να καταφέρει να ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας της. «Σε τέτοιες στιγμές όπου τέτοιες περιπέτειες που μονοπωλούν την δημοσιότητα, είναι ευκαιρία κ. Τσίπρα, αντί να καταλήγετε στο οτιδήποτε στραβό συμβαίνει σε αυτή την χώρα, ευθύνομαι εγώ».

Στην συνέχεια απαντώντας στην κατηγορία πως «η κυβέρνηση έχει σφυρίξει την λήξη της πανδημίας» λέγοντας «πού το είδατε αυτό;». Εξακολουθούμε να δίνουμε καθημερινά την μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. «Κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα μελετώντας τα στοιχεία της πανδημίας», είπε, λέγοντας πως το φαινόμενο δεν έχει ξεπεραστεί όπως και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως θα παραθέσει «τα πραγματικά δεδομένα και όχι την παραπληροφόρηση που διατρέχει τον λόγο σας».

«Επιλέγετε να παρουσιάζετε τα όντως άσχημα δεδομένα της χώρας μας στους θανάτους τον τελευταίο μήνα». Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η Ελλάδα έχει 1.480 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ καλύτερη επίδοση (σ.σ.: μίλησε για μακάβρια δεδομένα), από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στην συνέχεια για τα στοιχεία της πανδημίας είπε πως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει καμία υπερβάλλουσα θνητότητα, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τους συμπολίτες μας οι οποίοι αρρωσταίνουν και τελικά χάνουν την ζωή τους από κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μίλησε για τον εμβολιασμό λέγοντας πως παρά τα όσα λέγονται, όντως στην Βόρεια Ελλάδα ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός αλλά σε άλλες περιοχές έχει γίνει σημαντική δουλειά και κάλυψαν το χαμένο έδαφος, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Στην συνέχεια μίλησε για τις επιλογές σχετικά με το lockdown λέγοντας πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους 6,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντάς του πως δεν κατέθεσε καμία πρόταση και ρεαλιστική λύση, πρόταση. «Τι μας είπατε, ενισχύστε το ΕΣΥ και κάντε περισσότερους εμβολιασμούς. Σοβαρά; Αυτό είναι επικοινωνιακή πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως όταν έκλειναν τα σχολεία, αυτός ζητούσε να ανοίξουν και όταν άνοιγαν, ζητούσε να κλείσουν.

Η πολιτεία – ίσως με λάθη – αλλά πάντα με συνέπεια επιτέλεσε καθήκον της με συνέπεια. Εσείς κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας;

Προσπερνώ την φάση της πανδημίας όταν πήραμε δύσκολη απόφαση να κλείσουμε την χώρα αι δικά σας στελέχη φώναζαν να γίνει καρναβάλι Πάτρας. Κάνω πως ξεχνώ πως κάθε που άνοιγαν τα σχολεία εσείς ζητούσατε να κλείσουν. Και όταν έκλειναν εσείς ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για το σύστημα ιχνηλάτισης. Τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνετε την ευθύνη εν μέσω lockdown. Και την ένοχη σιωπή σας για το κυβερνητικό πρόγραμμα 41 δις ευρώ που κράτησαν όρθια την κοινωνία

«Ασφαλώς και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και συμπλήρωσε. «Τι σημαίνουν αλήθεια αυτά τα δεδομένα; Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».

«Είμαι ανοικτός να συζητήσω όλα τα παραπάνω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Ποτέ δεν ίσχυσε το πρώτο και αντίθετα ζει και βασιλεύει το τελευταίο. Η Πολιτεία με λάθη ίσως αλλά με συνέπεια επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας; Προσπερνώ την αρχική φάση της πανδημίας όταν στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ που κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν, και κάθε φορά που έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω πίσω όλα αυτά για να φτάσω στο κρίσιμο ζήτημα που είναι τα εμβόλια».

Ο πρωθυπουργός δε έκανε αναφορά στον κ. Πολάκη και στις συμβουλές που έδινε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο σημείο να ζητά να χορηγηθεί στους πολίτες ένα φάρμακο το οποίο δήθεν η κυβέρνηση δεν έδινε στους πολίτες όταν το CDC των ΗΠΑ έλεγε 'μην το πάρετε, είναι για μοσχάρια και αγελάδες'». «Εμβολιάστηκε όταν εφαρμόστηκε το μέτρο υποχρεωτικότητας και δεν θα μπορούσε να ασκεί το ιατρικό του επάγγελμα. Πατάτε σε 2 βάρκες. Το Σύστημα μας λειτούργησε υποδειγματικά παρέχοντας στους πολίτες όποιο εμβόλιο επιθυμούσε», είπε.

Μπορούμε να πείσουμε ακόμη τουλάχιστον μισό με ένα εκατομμύριο πολίτες να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι άνω των 60 και φυσικά και οι νέοι μας οι οποίοι εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

«Ισχυριστήκατε ότι η κυβέρνηση σφύριξε λήξη στην μάχη πανδημίας και τα ΜΜΕ σταμάτησαν να μιλούν για πανδημία. Πότε είδατε κ. Τσίπρα δελτίο ειδήσεων; Δεν υπάρχει μέρα που να μην εμφανίζονται οι αριθμοί θανάτων. Προφανώς και πολύ καλά κάνουν και αναφέρονται στον αριθμό θανάτων, κρούσματα και διασωληνωμένους. Από που προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξαγόρασε τα ΜΜΕ για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους; Θα περίμενα κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να διαψεύσετε και όσους τεκμηριωμένα σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία εσείς βλέπετε μια ευκαιρία. Μας το είπε βέβαια η κυρία Αχτσιόγλου ότι για την Αριστερά η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία. Λείπαμε που σας χαλάμε τα σχέδια», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Κλείνω με την ανάρτηση που νομίζω τα λέει όλα: κάθεστε και συγκρίνετε νεκρούς ενώ τα κύματα είναι περιοδικά χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι ΗΠΑ Αγγλία με ισχυρότερα συστήματα έχουν χειρότερη θνητότητα. Εκεί τι ; Δεν έχουν καλό προσωπικό; Κοιτάξτε να εμβολιάσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς και αφήστε τους δείκτες θνητότητας. Είμαστε χαμηλά στους εμβολιασμούς και επιβεβαιώνουμε τη βαλκανική καταγωγή μας». Επαναλαμβάνω ότι υπολειπόμαστε 5% του ευρωπαϊκού ΜΟ. Μπορούμε α πείσουμε 1 εκατ. συμπολίτες μας. Πρώτη προτεραιότητα συμπολίτες άνω 60 ετών και 2η τα παιδία 13 ετών».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Χρησιμοποιήσατε το κατ' εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών

Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποίησε ένα κατ' εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. «Αυτό το 12% που καταλήγει στις ΜΕΘ το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές και ήρθατε εδώ να το χρησιμοποιήσετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος εμβολιασμένος με κορονοϊό είναι ίδια με την εποχική γρίπη. «Θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα εκτός εάν θέλετε να απευθυνθείτε στο κοινό των αντιεμβολιαστών στο οποίο είστε πρώτοι με διαφορά από τον δεύτερο όπως δείχνουν οι μετρήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Κρύβεστε και κρύβετε την αλήθεια από τους πολίτες

Νωρίτερα, ξεκινώντας η συζήτηση, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η χώρα θρηνεί πάνω από 15.000 πολίτες και η Ελλάδα ξεπερνά σε κρούσματα και σε θανάτους, χώρες οι οποίες από την αρχή της πανδημίας ήταν το αρνητικό παράδειγμα. «Κρύβεστε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε «για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας».

Η πρωτοβουλία μου, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζω να είναι «ξυπνητήρι σε μία κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να προστατεύει τους πολίτες και να τους λέει την αλήθεια». «Έχουμε μπροστά μας έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για υποστελέχωση των νοσοκομείων. «Χωρίς καμία προσπάθεια ενίσχυσης με αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού», είπε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στον εμβολιασμό λέγοντας πως τα νούμερα είναι αμείλικτα καθώς εγκαταλείπεται ο στόχος για τείχος ανοσίας.

Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20ή θέση». Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».

«Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην εμβολιαστική κάλυψη. Συγκρινόμαστε με την ανατολική Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το μήνυμα με το οποίο επικοινώνησε την ανάγκη για εμβολιασμό αφορούσε στο αντάλλαγμα, gigabites, 150 ευρώ, διακοπές και άλλα, και όχι «εμβολιαστείτε για να σώσετε την ζωή σας». Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για το σκληρότερο lockdown στην Ευρώπη λέγοντας πως η Ελλάδα είναι μέσα στον γκρεμό. «Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όρους σκοπιμότητας. Και όταν είδατε πως η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες αλλά με δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα. Αφού μπουκώσατε τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, κανείς δεν θα μιλά για την αποτυχία μας. Θα την βιώνουν οι πολίτες αλλά δεν θα την βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες», είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στον ανασχηματισμό και με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού σχήματος στο υπουργείο Υγείας λέγοντας πως «μία ομάδα δεν την αλλάζεις όταν κερδίζει, την αλλάζεις όταν αποτυγχάνει», είπε. Άσκησε δε κριτική στον κ. Μητσοτάκη για την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στην θέση του υπουργού Υγείας. «Μου είναι συμπαθής, αλλά είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα έχει την πρωτοτυπία να έχει ένας δικηγόρο υπουργό Υγείας και έναν γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης. Τον τοποθετήσατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές», είπε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ποντάρει στον φόβο και την ανασφάλεια και είπε πως ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες. «Σας καλώ κύριε Μητσοτάκη να συνέλθετε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν σας κάνω αντιπολίτευση, σας βάζω έκκληση. Βάλτε την επιβίωση των πολιτών πάνω από την δική σας πολιτική επιβίωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως προσπάθησε στην ομιλία του να αντιστρέψει τα επιχειρήματα λέγοντας πως όντως υπάρχει πρόβλημα στην υπερβάλλουσα θνητότητα, όπως και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την επικοινωνιακή πολιτική στην πανδημία λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έκανε καμπάνια αλλά βρήκε μία ευκαιρία για να χτίσει καθεστώς στα Μέσα Ενημέρωσης. «Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μία ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Ήσασταν ο πρώτος διδάξας, ο Κουρτς ήταν ένα απλό μαθητούδι σας στην προσπάθειά του να καθοδηγήσει τα ΜΜΕ».

Δευτερολογία Τσίπρα

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού έλαβε τον λόγο ο κ. Τσίπρας για την δευτερολογία του λέγοντας πως είναι, κρίμα, γιατί όπως είπε «έκανε την πιο ασυνάρτητη ομιλία που έχει κάνει όσο καιρό τον παρακολουθώ». «Είναι θράσος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως το μόνο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή στήριξε τον εμβολιασμό και τα lockdown. Στήριξε ακόμα και την προσωρινή στέρηση των προσωπικών ελευθεριών», είπε ο κ. Τσίπρας. «Έρχεστε τώρα εμάς εδώ να μας κατηγορήσετε ότι δεν βάλαμε πλάτη. Σε ποια χώρα ζείτε, είστε πρωθυπουργός 20 μήνες τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε ψευδείς ειδήσεις και ανοησίες», είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως «μέσω της λίστας Πέτσα, που είναι προφανώς λίστα Μητσοτάκη, ο άνθρωπος είναι αυτοφωράκιας».

«Αντιμετωπίζετε και την πανδημία, δυστυχώς με την ίδια ελαφρότητα, να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη και με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η πανδημία θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος για όλους προκειμένου να σώσουμε ζωές. Δεν αλλάξατε άποψη, με λοιδορήσατε, ενώ κατέθεσε μία σειρά προτάσεων. Προτείνουμε ό,τι κάνουν σε όλο τον κόσμο. Να προχωρήσουμε προγράμματα ψηφιοποίησης. Να πάρουμε γιατρούς και νοσηλευτές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα υπάρχει μείωση 900 εκατ. ευρώ στα χρήματα που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην συνέχεια η συζήτηση πήγε και στα της κακοκαιρίας λέγοντας «ποιος φταίει, θα αναλάβετε επιτέλους ευθύνη; Ο μόνος που δεν φταίει είστε εσείς. Όλο το Σαββατοκύριακο ακούγαμε τον κ. Πατούλη να κατηγορεί την κυβέρνηση, την κυβέρνηση να κατηγορεί την περιφέρεια». Κλείνοντας έκανε αναφορά στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ τον κ. Λέκκα ο οποίος, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως η βροχόπτωση δεν ήταν ακραία, ήταν έντονη αλλά όχι ακραία.

«Είστε απών και κρύβεστε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κυριάκος Μητσοτάκης #Αλέξης Τσίπρας #Κορονοϊός

Best of Internet