Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει; Θα μάθουμε σύντομα! Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο «Γιωργάκης» για όσους ήθελαν κακόβουλα να τον υποτιμούν ή ο «ΓΑΠ» για εκείνους που αφελώς και κακοπροαίρετα προσπαθούσαν να τον χλευάσουν, περίμενε την κατάλληλη ημέρα για να «χτυπήσει»… Περίμενε να ξημερώσει 18η του Οκτώβρη. Μέρα σημαδιακή, που κάνει ακόμα και το μνήμα του Αντρέα Παπανδρέου στο Α’ Νεκροταφείο να σείεται…

Διαβάστε επίσης: Ξέσπασμα της Δήμητρας Λιάνη κατά Γιώργου Παπανδρέου: «Διχάζει ό,τι απέμεινε στο ΠΑΣΟΚ»

Ήταν 40 χρόνια πριν, όταν «ΠΑΣΟΚ και λαός βρέθηκαν στην εξουσία». Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε κι ο λαός ξαναγύρισε γρήγορα εκεί που ήταν: Στην σκοτεινή πραγματικότητά του…Επειτα από 40 χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μια αινιγματική ανάρτηση με αφορμή την - τότε - νίκη του - τότε - ΠΑΣΟΚ: «Ημέρα νίκης του ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας. 18 Οκτώβρη 2021. Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του ελληνικού λαού».

Ε, τι ήταν να διαβαστεί η ανάρτησή του; Έσπευσαν οι «μάντεις» - πολιτικοί αναλυτές να την ερμηνεύσουν. Και με δεδομένη την προοπτική της συμμετοχής του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ – πρώην ΠΑΣΟΚ – όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα: Ο Γιώργος επιστρέφει!

Από τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει την «ηρωική έξοδο» από το Μαξίμου, αφήνοντας την πρωθυπουργία στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου και την Ελλάδα στα νύχια των τροϊκανών έχουν περάσει ακριβώς 10 χρόνια! Έπειτα από αυτό, ο πρωτότοκος γιος του Αντρέα, του Αντρέα που οραματίστηκε «Μια Ελλάδα Νέα», αλλά όχι ακριβώς, όπως την άφησε και εκείνος, αλλά και ο διάδοχός του… Ο Γιώργος παραιτήθηκε από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έφτιαξε δικό του κόμμα (το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.), δεν βρήκε ούτε την ψήφο του στις εκλογές του 2015 και δεν εξελέγη ούτε βουλευτής!  Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ένα από τα «θύματα» της αρχαίας και διαχρονικής συνήθειας των Ελλήνων να «εξοστρακίζουν» και να τιμωρούν όσους κάποτε ανέδειξαν.  Είδε κι απόειδε μετά και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 υπό την σκέπη του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ εξελέγη βουλευτής Αχαΐας.

Τα λεφτά τελικά υπήρχαν, αλλά τα είχαν άλλοι...

Πώς, όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε φθάσει στην κορυφή της εξουσίας και πώς είχε γκρεμιστεί με πάταγο; Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ιστορική νίκη με ποσοστό 43,92% έναντι 33,47% της Νέας Δημοκρατίας. Το ιστορικό σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν» έπεσε σε πρόσφορο έδαφος και ακούστηκε από ώτα ψηφοφόρων που λεφτά δεν είχαν… και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Μικρός, πήγε σπίτι του στη Ραφήνα και ουδείς άκουσε ξανά τη φωνή του…

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε ως ο 11ος πρωθυπουργός της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο σεισμός της οικονομικής κρίσης είχε χτυπήσει και το τσουνάμι κατέφθανε από μέρα σε μέρα. Όμως, ο πρωθυπουργός το είχε ξεκαθαρίσει και μάλιστα από το Ζάππειο: Στις 13 Ιανουαρίου 2010, τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του, διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι «δεν υπάρχει περίπτωση [...] να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Δεν το έχουμε ανάγκη»!

Κι ο λαός κοιμόταν ήσυχος…

Το τσουνάμι χτυπάει το Καστελόριζο

Και περάσαν μέρες πολλές μέχρι που, ένα μεσημέρι το «τσουνάμι» έσκασε στις ακτές του Καστελόριζου. Ήταν 23 Απριλίου 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το ακριτικό νησί την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης!

Φορώντας… πένθιμη μωβ γραβάτα ο πρωθυπουργός, ήταν λιτός και περιεκτικός: «Ζητούμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.». Λεφτά δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, μάλλον. Είχαν όμως οι εταίροι να μας δανείσουν… Παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν, ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε ότι η δανειακή σύμβαση έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία και αποτέλεσε τον μοναδικό δρόμο για παραμονή στην ευρωζώνη! 

Η έξοδος μέσω δημοψηφίσματος...

Και ενώ οι διεργασίες προχωρούσαν, οι δανειστές επέβαλαν ασφυκτικούς όρους και το μνημόνιο επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα, μια μέρα πριν βγει ο Οκτώβρης, ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης. Η απόφασή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του ίδιου του κόμματός του. Κάτω από ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πήρε πίσω την πρόταση για δημοψήφισμα. Και η θύελλα έφερε πλημμύρα

Ήταν 6 Νοεμβρίου 2011, έπειτα από τη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, εκδόθηκε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία άρχιζαν οι διεργασίες για τη σύσταση νέας μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε. Στη θέση του ορκίστηκε ως πρωθυπουργός  ο Λουκάς Παπαδήμος. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά και ο Γιώργος Παπανδρέου τα παρακολούθησε από τον καναπέ του στο σπίτι του στα Δικαστικά Μαραθώνα

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε άδικη κριτική ως πρωθυπουργός και ανηλεή πόλεμο από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι, που αντιτάχθηκαν και άσκησαν δριμεία κριτική στη λιτότητα, δεν είχε στεγνώσει το σάλιο των Φιλιππικών τους, όταν ψήφισαν τους μηχανισμούς στήριξης. Ακόμα συζητείται και έχει επικριθεί για την προεκλογική του εκστρατεία το 2009 και τη στήριξή του στο ιστορικό σύνθημα: «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος έχει παραθέσει επαρκείς εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη φράση, επισημαίνοντας ότι απομονώθηκε από μερίδα των ΜΜΕ. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους τα ΜΜΕ τον είχαν στοχοποιήσει και τον βομβάρδιζαν ό,τι κι αν έκανε. 

Σε μια γωνιά στην ταβέρνα θυμάται...

Τους τελευταίους χειμώνες – πριν ενσκήψει η βαρυχειμωνιά του κορονοϊού – θα τον συναντούσες σε μια γωνιά, στην ταβέρνα του Γιώργου του Γκόγκου στη Νέα Μάκρη πλάι στην αγαπημένη σύντροφο του Γουέντι να τρώνε πάντα «κάτι ελαφρύ». Ο Παπανδρέου, σεμνός και λιγομίλητος με μούσι α λα Βενιζέλου, πάντα δεχόταν με χαμόγελο τις αβροφροσύνες θαμώνων που τον εντόπιζαν. 

Κάποτε τον πλησίασε κάποιος και του είπε αυθάδικα: «Μας κατέστρεψες!»… Ο Γιώργος δεν μίλησε και συνέχισε να απολαμβάνει τη γοητευτική συντροφιά του και τους νόστιμους μεζέδες, υπό το άγρυπνο βλέμμα των σωματοφυλάκων του, που ήταν έτοιμοι να επέμβουν αν ξέφευγε η κατάσταση. Πολλοί τον έβλεπαν από τα διπλανά τραπέζια, τον Γιώργο, να σιγοκουβεντιάζει με τον αγέρωχο μουστακαλή ταβερνιάρη φίλο του και έσκυβαν χαμογελώντας να θυμηθούν τότε που είχε πέσει από το ποδήλατο ή τότε που είχε… χαθεί με το κανό του. Γεγονότα ήσσονος σημασίας, που είχαν μεγεθυνθεί από πολλά κίτρινης απόχρωσης Μέσα. 

Οι επικές «γκάφες» του πρώην πρωθυπουργού

Για παράδειγμα είχε διογκωθεί ένα περιστατικό που - για πολλούς άλλους - θα είχε περάσει απαρατήρητο: Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφιζε στη Νέα Ερυθραία σε Δημοτικές Εκλογές και αφού παρέλαβε τα δύο ψηφοδέλτια, μπήκε στο παραβάν και βγήκε εκνευρισμένος για να επισημάνει ότι μέσα δεν υπήρχε στυλό. Είχε ξεχάσει ότι στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν χρειαζόταν σταυρός προτίμησης στους δημοτικούς συμβούλους! Σπουδαίο γεγονός αλήθεια...

Κάποιοι άλλοι μνημόνευαν την πασχαλιάτικη δήθεν γκάφα, τότε που ο γιος του Αντρέα Παπανδρέου είχε τοποθετήσει το κερί του Επιταφίου με το ποτηράκι στο μανουάλι και στην περιφορά έσταζε άλλο κερί στο χέρι του… Αλλά και οι πτώσεις του πρώην πρωθυπουργού γίνονταν πρωτοσέλιδα ενώ σε άλλους πολιτικούς θα περνούσαν στα μονόστηλα ή δεν θα εμφανίζονταν διόλου!. Για παράδειγμα: Ένα μεσημέρι Τσικνοπέμπτης του 2020 στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συζήτησης σε επιτροπή έπεσε κάτω από την καρέκλα του.

Ο Παπανδρέου στην προσπάθειά του να καθίσει στο έδρανο, η καρέκλα του υποχώρησε και ο πρώην πρωθυπουργός σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο Γιώργος έσπευσε να καθησυχάσει τους παριστάμενους με χιούμορ: «Μην σας νοιάζει καθόλου, είμαι πολύ συνηθισμένος από ηλεκτρικές καρέκλες. Έχω καθίσει σε πολλές», είπε. Την επομένη ο «κίτρινος» Τύπος είχε το θέμα με πηχιαίους τίτλους!

Και χρόνια πριν, το 2008, όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε ακόμα ένα ατύχημα, μεγάλο μέρος του Τύπου χλεύασε. Μια βόλτα στη Σταμάτα ήταν οδυνηρή: Κάνοντας ποδήλατο, ο Παπανδρέου, έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει και να υποστεί κάταγμα στον 8ο θωρακικό του σπόνδυλο. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να διορθώσει την αλυσίδα του ποδηλάτου του εν κινήσει!

Οι περιπέτειες του Γιώργου συνεχίστηκαν και στη θάλασσα, όταν έκανε κανό και κατέληξε στα βράχια, αναποδογύρισε και τελικά βρέθηκε στο νερό. Πέρασε ώρα - λένε - μέχρι να καταφέρει να ξαναμπεί στο κανό του και να συνεχίσει την προπόνησή του.

Για το τρέξιμο, όμως, δεν είχαν να του προσάψουν το παραμικρό αφού με επιτυχία ολοκλήρωσε τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2010. Κάποτε, ο Γιώργος θα πει με παράπονο: «Δύο φορές έκανα κανό και ποδήλατο σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου και ακόμα μου το κοπανάνε. Ο Κυριάκος κάθε Σαββατοκύριακο κάνει διακοπές και ουδείς ασχολείται»!».

«Ο επισκέπτης καθηγητής και ο επισκέπτης βουλευτής»

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της «αργίας» από την πολιτική επανεξελέγη τον Αύγουστο του 2012 πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ενώ το φθινόπωρο του 2012 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής (Visiting Fellow) στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο Columbia. Το αντικείμενο των διαλέξεων που είχε δώσει ο Γ.Α. Παπανδρέου στο Harvard ήταν:

  • Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι επιπτώσεις της κρίσης, διεθνώς, οι συστημικές αδυναμίες της ευρωζώνης και οι θεσμικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σκέψεις και προτάσεις για τη θωράκιση της ευρωζώνης, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη θέσπιση κανόνων για τη ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών.
  • Η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και η συμβολή της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι εξελίξεις από την Αραβική Άνοιξη.

Τότε, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης είχε καλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα με αφορμή όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ακαδημαϊκή καριέρα του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Μιχελάκης είχε κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό ότι «μπέρδεψε το επισκέπτης καθηγητής με το επισκέπτης βουλευτής». Μάλιστα, είχε επισημάνει τότε ο κ. Μιχελάκης: «…η αμοιβή των 20.000 δολαρίων για τη διδασκαλία του κ. Παπανδρέου στο Χάρβαρντ και 46.000 ευρώ μέσω μεσιτικού γραφείου για κάθε άλλη ομιλία του, κρίνεται ως εξαιρετικά χαμηλή, εάν αναλογιστούμε το πόσο ακριβά πληρώσαμε εμείς για να μάθουμε την οικονομική του στρατηγική».

Στο δρόμο της επιστροφής...

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν παντρεμένος με την Άντα Παπαπάνου, την οποία χώρισε το 2016 και με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Μαργαρίτα-Έλενα. Έχει κι έναν γιο, τον Ανδρέα, από τον πρώτο του γάμο με την Εύα Ζησιμίδου. Του χρόνου γίνεται 70 χρονών – είναι γεννημένος το 1952 – και όπως φαίνεται είναι αποφασισμένος να ξαναμπεί δυναμικά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. 

Περιμένουμε λοιπόν την επόμενη - επίσημη - κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Άλλωστε σίγουρα έχει διαβάσει τη ρήση του Αϊνστάιν: «Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να προχωράς συνεχώς». Κι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι (και) από ποδήλατο ξέρει αλλά και από ισορροπίες

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA