Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μια πρόταση αλά…εμβόλια προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, όντας σε συνεννόηση και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με μια μεγάλη, από κοινού, προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα διαμοιραστεί στα κράτη μέλη. Πρόκειται για μια πρόταση-νοητή συνέχεια τόσο της προμήθειας των εμβολίων που έκανε η Ένωση ως οντότητα, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο η ΕΕ δανείστηκε για πρώτη φορά ενιαία. 

Συζητώντας χθες με τον παγκοσμίου φήμης οικονομολόγο Τζέφρεϊ Σακς σε εκδήλωση της εφημερίδας «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 πρωτοστατεί σε επίπεδο ΕΕ στον καθορισμό τολμηρών και φιλόδοξων στόχων αναφορικά με την δραστική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επέμεινε πως η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της παρά την ενεργειακή κρίση, που ενέσκηψε. Αφού υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά επανακατέθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση, που υποστηρίζεται επίσης και από την Ιταλία, για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μια αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να έχει σημαντικές κοινωνικές συνέπειες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης για μια πανευρωπαϊκή επέκταση του φαινομένου των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας. «Είναι αδύνατον να κερδίσουμε αυτή τη μάχη εάν δεν απευθυνθούμε στην καρδιά και το μυαλό αυτών των ανθρώπων. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δραματική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που παρατηρούμε αυτή την περίοδο δεν θα μεταφραστεί σε σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης. Διαφορετικά, ενδέχεται να δούμε ένα υπερενισχυμένο κίνημα “κίτρινων γιλέκων” σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά πληροφορίες του Reader.gr, πάντως, θεωρείται δύσκολο η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει αύριο σε απόφαση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου. Μπορεί, βεβαίως, να παραπέμψει το ζήτημα προς λεπτομερή αξιολόγηση στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση στη συνέχεια, αλλά δύσκολα θα υπάρξει μια συγκεκριμένη απόφαση, κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, τουλάχιστον τώρα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA