Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Διπλωματικές πηγές: Συμμετοχή Δένδια στη Διάσκεψη της Λιβύης - Συνεισφορά της Ελλάδας σε σταθερότητα και ανάπτυξη

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Διάσκεψη για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, «Libya Stabilisation Initiative»: Συνεισφορά της Ελλάδας στη σταθερότητα και ανάπτυξη της Λιβύης, έκκληση για αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, καθώς και διοργάνωση εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου

Ο Νίκος Δένδιας (Πηγή: Twitter)
Ο Νίκος Δένδιας (Πηγή: Twitter)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, συμμετείχε την Πέμπτη (21/10) στη Διάσκεψη για τη «Σταθεροποίηση της Λιβύης», προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου του Νάιλα ελ Μάνγκους. Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχαν επίσης κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στην Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς την Λιβύη χώρες όπως Αλγερία, Μάλτα Νίγηρας, Σουδάν, Τσάντ και Τυνησία. Επίσης συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως Αραβικός Σύνδεσμος, Αφρικανική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη.

Συγκρατείται ότι Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο. Από τις άλλες συμμετοχές, επισημαίνεται ότι η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του, υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, ως ενός από τους εγγύτερους γείτονες της Λιβύης, τόσο για την σταθερότητα της ίδιας της Λιβύης, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας, έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την Πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν Γενικό Προξενείο στην Βεγγάζη. Οι επαφές με το σύνολο των αξιωματούχων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην χώρα έχουν εντατικοποιηθεί. Συγκρατούνται οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη και την Βεγγάζη αντίστοιχα, καθώς και οι δύο επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη στην Τρίπολη και την Βεγγάζη, στις οποίες συνοδευόταν από επιχειρηματικές αποστολές.

Επίσης, επισημαίνονται οι επαφές στην Αθήνα που είχε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Αλ Μενφί, ο πρόεδρος της Βουλής Αγκίλα Σαλέχ, και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα ελ Μάνγκους. Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο ευρύτερης Ευρωπαϊκής προσπάθειας ήδη από το 2015. Η χώρα μας έχει επίσης εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού. Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια, καταρχήν με την δωρεά 200.00 εμβολίων.

Κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Αμπού Σλίεμ, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace».

Στην παρέμβαση του στην Διάσκεψη για την Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν μεταξύ άλλων το εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο). Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων. Επίσης, τόνισε τη σημασία της διενέργειας των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ήτοι στις 24 Δεκεμβρίου. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται Λιβυκή λύση στις Λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Νίκος Δένδιας #Λιβύη #Ελλάδα #Κώστας Φραγκογιάννης

Best of Internet