Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα ακόμα «κεφάλαιο» στους... τόμους της τουρκικής προκλητικότητας έγραψε σήμερα, Πέμπτη (21/10) η Αγκυρα, καθώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκί, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς την Κύπρο, απειλώντας με «απάντηση στο πεδίο», εφόσον η Λευκωσία προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο πως «αυτοί προχωρούν σε κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται», τόνισε και προειδοποίησε ότι «η Τουρκία θα απαντήσει στις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και μέσω του διαλόγου. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ παραβίαση των δικαιωμάτων μας».

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της Κύπρου για γεωτρήσεις τον Νοέμβριο σημείωσε ότι «αν αυτό συμβεί, φυσικά θα απαντήσουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Το λέω ξεκάθαρα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις αναγκαίες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρός μας έχει προτείνει ίσο διαμοιρασμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το... ξέσπασμα αυτό της Τουρκίας έρχεται ως απόρροια και της μεγάλης δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει στην Αγκυρα η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η λύση στην ενεργειακή κρίση που προκρίνει η Αθήνα μέσω Καΐρου, έχει ταρακουνήσει αρκετά τους Τούρκους με αποτέλεσμα να βλέπουν παντού πλέον μαξιμαλιστικές κινήσεις από Ελλάδα και Κύπρο.

«Την ένταση στην περιοχή προκαλεί το δίδυμο Ελλάδας - Κύπρου και οι μαξιμαλιστικές και οι παράνομες αξιώσεις τους στα θαλάσσια σύνορα, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους», αναφερόταν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. «Εχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία», συνέχιζε η ανακοίνωση, στην οποία «ανακαλύπτουν» και παραβιάσεις της Ελλάδας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα: «Η Τουρκία έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις στις προσπάθειες αυτών των δύο (Ελλάδας - Κύπρου) να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας ώστε να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία πράττει ως επιτιθέμενο κράτος

Σκληρό μήνυμα στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα φρόντισε να στείλει χθες, Τετάρτη (20/10) ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Ομάν όπου βρέθηκε στο πλαίσιο διπλωματικών επαφών. Εκανε λόγο για ακατανόητη στάση και κατηγόρησε την Τουρκία για συνεχείς προκλήσεις, σε αντίθεση με την Ελλάδα που συνεχίζει να έχει σημαία και κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο. «Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης μεταξύ των κρατών. Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Και το ίδιο κάνει η Κύπρος και η Αίγυπτος. Και πέραν αυτών, η συμφωνία της Ελλάδος με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είναι συμφωνίες ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια, είναι παντελώς ακατανόητες. Οι συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το Casus Belli εναντίον της Ελλάδας και θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA