Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι δημοκρατίες στην αντιμετώπιση της κρίσης στη δημόσια υγεία λόγω Covid-19 - Ανταλλαγή εμπειριών και προοπτικές, ήταν η πρώτη θεματική ενότητα της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα. Σε αυτή συμμετέχουν δια ζώσης κι όχι ψηφιακά 48 Προέδροι Κοινοβουλίων, 36 Γραμματείς Κοινοβουλίων και 39 Πρέσβεις, σηματοδοτώντας όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας, την επάνοδο στην κανονικότητα.

Επί τάπητος τέθηκε στην έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης ο τρόπος που οι Δημοκρατίες και τα Κοινοβούλια αντιμετώπισαν τους δύσκολες μήνες της πανδημίας, επιδεικνύοντας ευελιξία, προσαρμοστικότητα και συνεργασία, επιδιώκοντας να προστατέψουν ταυτόχρονα τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες αλλά και τη δημόσια υγεία.

Τασούλας: Ναι στο εμβόλιο – όχι στα fake news

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, απηύθυνε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και καταδίκης των fake news και των θεωριών συνωμοσίας.

«Το θέμα της επανόδου στην κανονικότητα είναι κάτι που απαντιέται από τη σημερινή σας παρουσία. Υπάρχει επάνοδος στην κανονικότητα, προσεκτικά, και το κλειδί σε αυτή, για να ολοκληρωθεί, δεν είναι παρά η ολοκλήρωση του εμβολιασμού, χωρίς κανένα ενδοιασμό και καμία επιφύλαξη και χωρίς καμία υποταγή στις απίστευτες συνωμοτικές θεωρίες, οι οποίες υπονομεύουν τη γρηγορότερη επιστροφή μας στην κανονικότητα. Ξέρουμε πια σήμερα, χάρη στην επιστήμη, ότι ο κορωνοϊός θα αντιμετωπισθεί από την αντίσταση που θα έχει ο καθένας, είτε από το εμβόλιο, είτε δυστυχώς από τη νόσηση», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας. 

Οι επόμενες θεματικές της Διάσκεψης αφορούν την κλιματική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης.

«Εμείς είμαστε σήμερα εδώ, εκπροσωπούντες 830 εκατομμύρια Ευρωπαίους, για να υποσκάψουμε, για να νικήσουμε αυτό το αφόρητο συναίσθημα του φόβου, για να πούμε σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης διά της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης θα παραμείνει ο σύγχρονος προστάτης του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κύριοι ομιλητές στην ενότητα «Οι δημοκρατίες στην αντιμετώπιση της κρίσης στη δημόσια υγεία λόγω Covid-19. Ανταλλαγή εμπειριών και προοπτικές» ήταν η Πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, Valentina Matvienco και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αυστρίας, Wolfgang Sobotka.

Η κ. Matvienco ανέφερε ότι οι συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία ήταν «κάτι καινούργιο για όλους μας», σημειώνοντας ότι υπάρχει «πάντα η δυσκολία να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στους απαραίτητους περιορισμούς και στην περικοπή των δικαιωμάτων και ελευθεριών, ωστόσο θα πρέπει να σεβόμαστε και να καθοδηγούμαστε από τις αρχές της Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχουν κοινωνικές εγγυήσεις», διότι «χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, είναι όνειρο θερινής νυκτός ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τόνισε πως «γι’ αυτό και τέθηκε, το 2020, ως προτεραιότητα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης η ενίσχυση και η ενσωμάτωση της κοινωνικής διάστασης σε κάθε δράση» και επισήμανε ότι «είναι δικαίωμα των πολιτών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον εμβολιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο» συμπληρώνοντας πως «μόνο όταν όλος ο κόσμος θα είναι ασφαλής, θα είμαστε όλοι ασφαλείς». Η ίδια εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την πάταξη όπως είπε αυτής της «μάστιγας».

Ο κ. Sobotka, χαρακτήρισε τις συνέπειες της πανδημίας ως τη μεγάλη πρόκληση για το μέλλον,  σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια διεθνή κρίση, η οποία έδειξε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι παγκόσμια». Τόνισε, δε, ότι η πανδημία μας έδειξε πως είμαστε διαδικτυωμένοι και ότι τα κράτη εξαρτώνται το ένα από το άλλο, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί κάποιος να επιδιώξει μια εθνική μοναχική πορεία. Εδώ χρειαζόμαστε μια ενίσχυση των κοινών αξιών, μια αειφόρο οικονομία, κράτος δικαίου και αντοχή».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου από τη μια πλευρά υπάρχει η στάθμιση των αγαθών και  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την άλλη η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα πρέπει να δείξουμε στον πληθυσμό ότι η πανδημία δεν είναι το πρόσχημα προκειμένου να περιοριστούν για πάντα τα δικαιώματα», υπογράμμισε ο ίδιος.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA