Μενού
  • Α-
  • Α+

Έναν περίπου μήνα πριν το πρώτο lockdown του Μαρτίου του 2020, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία ως πρωθυπουργός, βλέποντας τον Βασιλιά Σαλμάν, αλλά και τον διάδοχο του θρόνου, τον πανίσχυρο Μοχάμεντ Αλ Σαουντ.

Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τη Σαουδική Αραβία. Άλλωστε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός που είχε επισκεφθεί το Ριάντ το 1991, πριν να ξαναπάει ένας…Μητσοτάκης. Σήμερα, λοιπόν, ενάμιση χρόνο μετά την τελευταία του επίσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ξανά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για σημαντικές επαφές, με τη σχέση των δύο κρατών να είναι σε εξαιρετικά επίπεδα και να έχει αναβαθμιστεί μετά και την αποστολή από τη χώρα μας συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία τους προηγούμενους μήνες.

Η αφορμή για τη νέα μετάβαση του κ. Μητσοτάκη είναι η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Το Middle East Green Initiative είναι πρωτοβουλία αιχμής του διαδόχου του Σαουδαραβικού θρόνου κ. Αλ Σαουντ, στην προσπάθεια να δείξει ότι η Σαουδική Αραβία παίρνει τα ηνία και γίνεται αξιοσέβαστος «πράσινος παίχτης» στην περιοχή.

Στο ξενοδοχείο Ritz Karlton του Ριάντ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια ακόμα παρέμβαση με «πράσινο» χρώμα, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως πρωτοπόρο χώρα της πράσινης μετάβασης, ενώ σήμερα το μεσημέρι και πριν την έναρξη της διάσκεψης θα δει τον Τζον Κερί, τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα.

Ομολογουμένως, όμως, η σημαντικότερη μέρα είναι η Τρίτη, μέρα κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία για ένα θερμό ραντεβού με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος αμέσως μετά θα παραθέσει και γεύμα στον κ. Μητσοτάκη και την ελληνική αποστολή. Ενδεικτικό της σημασίας του γεύματος αυτού, δε, είναι και το γεγονός ότι από μεριάς του διαδόχου του Σαουδαραβικού θρόνου, θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Πολιτισμού, ο υπουργός Τουρισμού και ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας. 

Όπως είναι φυσικό, η ελληνική αποστολή θα έχει περιθώριο και για…business.  O κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση οικονομικής φύσεως την Τρίτη το απόγευμα με τον δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος μπροστά σε τραπεζίτες, επενδυτές και στελέχη από τον χώρο της τεχνολογίας και της ενέργειας, ενώ το πρωί της Τρίτης η ελληνική αποστολή θα έχει πρόγευμα εργασίας με σημαντικούς Σαουδάραβες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA