Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα όσα γίνονται στην Τουρκία και η πρωτοφανής κρίση που φαίνεται πως κυοφορείται με δέκα από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου (ανάμεσα σε αυτές και οι ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία) ανησυχούν ιδιαίτερα την Αθήνα που πάντως επιλέγει να μην παρέμβει, καθώς δεν επιδιώκει να ανοίξει νέα μέτωπα με την Άγκυρα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν στο reader.gr πως εάν ο Ερντογάν προχωρήσει στην απέλαση 10 δυτικών χωρών αυτό θα πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου και μάλιστα έδειχναν προς την πλευρά του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αντιλαμβάνεται τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στην Άγκυρα μια τέτοια κίνηση. 

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Ανεπιθύμητα πρόσωπα οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την εντολή απέλασης 10 ξένων διπλωματών ως «προσπάθεια αντιπερισπασμού» της κοινής γνώμης από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ευελπιστούν πως θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις και οι απελάσεις θα αποφευχθούν.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο Σάββατο ο Ερντογάν είπε ότι έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών οι 10 πρέσβεις - συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ - να χαρακτηριστούν personae non gratae, (ανεπιθύμητοι), καθώς ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά από τη φυλακή. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη εκτελέσει την οδηγία του προέδρου, η οποία θα άνοιγε το βαθύτερο ρήγμα με τη Δύση στα 19 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν.

Η Αθήνα συνεχίζει πάντως το δρόμο της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων. Παράλληλα με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στο Λονδίνο για συναντήσεις με τη Βρετανίδα ομόλογό του, με τις συνομιλίες να εστιάζουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την επίσκεψη προγραμματίζεται η υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας». Η εν λόγω επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο, είναι η δεύτερη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην εποχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την τουρκική επιθετικότητα σημείωνε (ethnos.gr) πως « Ελλάδα είναι, πια, ρυθμιστικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, πρωταγωνιστούμε στην εμπέδωση και εμβάθυνση δικτύων συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου που σέβονται το διεθνές δίκαιο και έχουν ειρηνόφιλο προσανατολισμό. Η Τουρκία έχει επιλέξει να ακολουθήσει άλλες ατραπούς. Θεωρούμε ότι ο δρόμος που επέλεξε να βαδίσει είναι ατελέσφορος. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία γεωστρατηγικής και διπλωματικής αναβάθμισής της. Εργαζόμαστε συνετά και με συνέπεια και σύντομα θα εκδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες μας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA