Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάλεψε στα ίσια με τον καρκίνο η Φώφη Γεννηματά. Τον νίκησε μια φορά αλλά έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε 27 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά στο ίδιο νοσοκομείο και από την ίδια ασθένεια. Ο Γιώργος Γεννηματάς έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1994, νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή της - νικημένη επίσης από τον καρκίνο - η σύζυγός του και μητέρα της Φώφης και της Μαίρη, Κάκια Βέργου, σε ηλικία 54 ετών. 

Διαβάστε ακόμη: Φώφη Γεννηματά: Οι 14 δύσκολες ημέρες στον Ευαγγελισμό και τα 13 χρόνια άνισου αγώνα με τον καρκίνο

Δύο χρόνια πριν τον θάνατό του και συγκεκριμένα το 1992 ο Γιώργος Γεννηματάς είχε ανακοινώσει ότι πάσχει από καρκίνο. Τον Απρίλιο του 1992 είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στη Νέα Υόρκη, το ίδιο διάστημα που η σύζυγός του ακολουθούσε θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο. «Σε θυμάμαι να λες, στη διαδρομή από το δωμάτιο στο χειρουργείο το 1992, εκείνες τις δύσκολες ώρες, κάνοντας τον απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής, ότι αποφάσισες αν επιζούσες, να δυναμώσεις τη μάχη της ανθρωπιάς» είχε πει η Φώφη Γεννηματά πριν περίπου έξι μήνες, αναφερόμενη στη συμπλήρωση 27 ετών από τον θάνατο του πατέρα της. «Αυτή είναι και η δική μας μάχη σήμερα», είχε τονίσει.

Φώφη Γεννηματά: Η μάχη με τον καρκίνο από το 2008

Η ίδια έδωσε την πρώτη προσωπική της μάχη με τον καρκίνο 14 χρόνια μετά τον θάνατο των γονέων της, το 2008, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου του μαστού. Όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 44 ετών, όταν η μικρή της κόρη ήταν μόλις δύο ετών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε πει σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση. Μιλώντας για την περιπέτειά της τόνιζε πάντα πόσο σημαντική στην αντιμετώπιση του καρκίνου: «Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και, αν σου συμβεί, να δώσεις τον αγώνα». «Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο», έλεγε τότε.

Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Ωστόσο, έπειτα από εκτενείς εξετάσεις, διαπιστώθηκε είχε υποτροπιάσει η βασική νόσος. Η είδηση - που αιφνιδίασε το σύνολο του πολιτικού κόσμου - έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης, με την Φώφη Γεννηματά να αποσύρει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Η πολιτική σταδιοδρομία της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2015 με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ένας ρόλος ιδιαίτερα βαρύς τόσο για την πολιτική χρονική συγκυρία, όσο και για το γεγονός ότι ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Σε μια προσωπική της εξομολόγηση για τη ζωή με τον πατέρα της είχε πει: «Το ΠΑΣΟΚ και οι σύντροφοι, οι περιοδείες μαζί του, ακολουθώντας τον Ανδρέα, όταν ήμουν μικρό παιδί. Σε όλη την Ελλάδα -μαζί και εγώ- φιλοξενούμενοι από συντρόφους, στο τέλος της δεκαετίας του 70. Τα χρόνια της ελπίδας και οι νίκες τη δεκαετία του ΄80. Ελπίδες που δεν διαψεύστηκαν, αντίθετα επιβεβαιώθηκαν για εκατομμύρια Έλληνες. Η Αλλαγή, ο Ανδρέας, η Μελίνα και τόσοι άλλοι, η αγωνία να πετύχουν όλα όσα σχεδίαζαν. Η εθνική συμφιλίωση, η ισότητα, το ΕΣΥ, η μάχη για τους μικρομεσαίους και τους μη προνομιούχους, η αποκέντρωση, η παιδεία, η πολιτική, η ζωή μου όλη».

Η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Εσωτερικών τον Γιώργο Γεννηματά και υπουργό Υγείας τον Παρασκευά Αυγερινό, ήταν εκείνη που το 1983 ψήφισε το ιδρυτικό νόμο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Άφησε στο ΕΣΥ ενα κομμάτι του εαυτού του», είχε δηλώσει η Φώφη Γεννηματά.

Μετά τις εκλογές του 2009, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την κάλεσε να αναλάβει τη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μια θέση που είχε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Στη συνέχεια ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2012 -επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου- για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, όλος ο κόσμος θρηνεί για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, μιας γυναίκας μαχήτριας, μιας μητέρας, μιας πολιτικού που ποτέ δεν έκρυψε τη μάχη της με τον καρκίνο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA