Μενού
  • Α-
  • Α+

«Σκέψεις και συναισθήματα πλημμυρίζουν την καρδιά και το μυαλό. Αγάπη, πόνος, νοσταλγία, αναμνήσεις, εικόνες, θαυμασμός, πίστη, έμπνευση, σεβασμός… Δεν χωρούν σε λίγες λέξεις όσα νιώθω. Για τον πατέρα που δεν έχω πλάι μου. Για τον παππού που τα εγγόνια του δεν γνώρισαν το χάδι του. Για τον άνθρωπο που δεν πρόλαβε να ζήσει όσα άξιζε. Ομως πρόλαβε να μας δώσει τόση αγάπη που μας συντροφεύει και μένα και τη Μαίρη και μας δίδαξαν μαζί με την Κάκια του, την αγαπημένη μας μητέρα, μια στάση ζωής που μας βοήθησε να σταθούμε όρθιες στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία». 

Με αυτά τα τρυφερά λόγια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, θυμόταν τον αγαπημένο της πατέρα, μέσω δημόσιας επιστολής της το 2014, κατά τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά. Ο πόνος για τον πρώιμο χαμό των γονιών της, που νικήθηκαν από τον καρκίνο με διαφορά μόλις 7 μηνών, σημάδεψε ανεξίτηλα την ζωή της. Η ίδια ήταν 20 ετών όταν αποχαιρέτησε τον πατέρα της στα 55 χρόνια του και τη μητέρα της, Κάκια, στα 54. Την Τετάρτη κλείνει ο τραγικός οικογενειακός κύκλος απωλειών με τα 3 παιδιά της να λένε στην Φώφη Γεννηματά το τελευταίο αντίο στη Μητρόπολη Αθηνών. Πάλεψε με απαράμιλλη δύναμη και θάρρος τον καρκίνο έως την ύστατη ώρα, λίγες μέρες πριν γιορτάσει τα γενέθλιά της. Θα έκλεινε τα 56 της χρόνια

Φώφη Γεννηματά: Το 2008 απέναντι στον καρκίνο

Η ξαφνική αδιαθεσία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ πριν από δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας και η άμεση εισαγωγή της στον Ευαγγελισμό θεωρήθηκε από τους περισσότερους ως μία ακόμα μάχη από την οποία θα έβγαινε νικήτρια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που είχε κερδίσει όλες τις προσωπικές μάχες, που έδωσε με χαμόγελο και αισιοδοξία από το 2008 όταν ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την ασθένεια. Αυτή τη φορά η Φώφη Γεννηματά δεν τα κατάφερε. Η αναγγελία του θανάτου της ύστερα από σύντομη νοσηλεία και ελάχιστο χρόνο μετά την τελευταία δημόσια παρουσία της έχει προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση συγκλονίζοντας την πολιτική ζωή του τόπου. 

Η Φώφη Γεννηματά μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου δέσποζε η πληθωρική πολιτική προσωπικότητα του πατέρα της. Τα παιδικά χρόνια της συνέπεσαν με τα πρώτα πολιτικά βήματα του ΠΑΣΟΚ και η εφηβεία της με την «Αλλαγή» το 1981. Ο Γιώργος Γεννηματάς έχαιρε της εκτίμησης του συνόλου του πολιτικού κόσμου ενώ η προσφορά του ειδικά στον χώρο της δημόσιας υγείας αναγνωρίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Δεν ήταν τυχαίο πως η καθολική αποδοχή του και η αγάπη του κόσμου τον κατέτασσε ως τον αδιαφιλονίκητο διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια, τα οποία, όμως, πραγματοποίησε δύο δεκαετίες αργότερα η κόρη του. 

Φώφη Γεννηματά: Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ το 2015

Το 2015 η Φώφη Γεννηματά εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διπλασιάζοντας τα ποσοστά του Κινήματος στις εκλογές του 2019. Κρατά ενωμένο το κόμμα στην πιο δύσκολη ιστορική καμπή του μεταστρέφοντας την ελεύθερη πτώση της εκλογικής επιρροής του και σταθεροποιώντας την Χαριλάου Τρικούπη στη θέση της τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας. Η Φώφη Γεννηματά σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών και, όπως ήταν φυσικό, συμμετείχε στην ΠΑΣΠ, την φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Τη χρονιά του 2000 εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή ως βουλευτής Α' Αθηνών. Δύο χρόνια αργότερα περνά στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς. Ακολουθεί η επανεκλογή της το 2006 και στη συνέχεια η παραίτησή της για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές του 2017, πράγμα που τελικώς δεν έγινε αφού ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι υπήρχε κώλυμα στην υποψηφιότητά της. 

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απέκτησε από τον πρώτο γάμο της την κόρη της Αιμιλία, η οποία το καλοκαίρι του 2003 ήταν παρανυφάκι στο δεύτερο γάμο της μητέρας της με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη. Η ευτυχία της ολοκληρώθηκε με τον ερχομό του γιους της Γιώργου και της δεύτερης κόρης Κατερίνα. Παράλληλα με την ανατροφή των παιδιών της, συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Αναλαμβάνει καθήκοντα στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας μέχρι την εκλογή της στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον Νοέμβριο του 2017 εκλέγεται πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με τα ποσοστά του νέου κόμματος να ανεβαίνουν στο 8,10% στις εκλογές του 2019 από το 4,68%, στις κάλπες του 2015. Η εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ σημαδεύτηκε από την  απόσυρση της υποψηφιότητάς της και πλέον σφραγίζεται με το θάνατό της. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA