Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην πολιτική είναι σπάνιο να είσαι αγαπητός σε όλους. Λίγοι το κατάφεραν, ένας από αυτούς ήταν ίσως ο Γιώργος Γεννηματάς. Αυτή την κληρονομιά την ανύψωσε η κόρη του, η Φώφη. Μια από τις λίγες Ελληνίδες πολιτικούς που διατήρησε το προνόμιο να την αποκαλούν με το μικρό της όνομα. Ήταν «η Φώφη» και πολύ σπάνια η «Γεννηματά». Και αυτό, ήταν δική της κατάκτηση. 

Η Φώφη Γεννηματά διένυσε πάνω από είκοσι χρόνια στο δημόσιο βίο. Διετέλεσε βουλευτής, υπερνομάρχης, υπουργός και Πρόεδρος Κοινοβουλευτικού κόμματος. Ήταν πάντα σεμνή, προσγειωμένη και πρόσχαρη, ποτέ της εμμονική και διαχρονικά προσηνής. Και είχε μια εξαιρετική σχέση με τους δημοσιογράφους, ανοικτή και πρόθυμη για διάλογο και πολιτική συζήτηση. Χωρίς ενδιάμεσους ή βεντετισμούς. Όλα αυτά την κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητή. Ακόμη κι αν όλοι γνώριζαν πως ο τελευταίος πολιτικός ρόλος που ανέλαβε ήταν δύσκολος εξαρχής. 

Η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη φάση της ιστορίας του, όταν ήταν πλήρως απαξιωμένο και σχεδόν από όλους ξεγραμμένο. Είχε το κουράγιο, τη δύναμη και την όρεξη να ενώσει παλιούς και νέους, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, Προεδρικούς και μη κάτω από τη στέγη ενός κόμματος που πάλευε για την επιβίωσή του και να το κρατήσει σταθερά στην τρίτη θέση του πολιτικού χάρτη, παρά το συνεχές σφυροκόπημα των δυο αντιπάλων της. Και αυτό, η ιστορία θα της το πιστώσει, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η μετέπειτα πορεία με τον διάδοχό της. 

Όμως πέρα από τα πολιτικά, το κληροδότημα που μας άφησε η Φώφη Γεννηματά σαν κοινωνία ήταν η δύναμη του προσωπικού της αγώνα. Όλοι γνωρίζαμε πως η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έδινε μια δύσκολη μάχη εδώ και χρόνια με τον καρκίνο. Δεν το έκρυψε, ούτε ποτέ το χρησιμοποίησε. Δεν έχανε μάχες στη βουλή, ομιλίες στην περιφέρεια ή κομματικές εκδηλώσεις. Έκανε περιοδείες παντού, μιλούσε με τον κόσμο, επισκεπτόταν τις πληγείσες περιοχές ή τα απομακρυσμένα νησιά. Ήταν εκεί, πολεμούσε κάθε μέρα και έδινε δύναμη και κουράγιο στους συνεργάτες της. Και το μότο της, πως «αν ζεις με το φόβο, αυτή δεν είναι ζωή», θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό μας να μας θυμίζει το μεγαλείο της δικής της ύπαρξης.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA