Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά δεν συγκίνησε μόνο τον πολιτικό κόσμο, που από το μεσημέρι της Δευτέρας ένωσε συναγωνιστές και αντιπάλους της, που μίλησαν για τη Φώφη ως γυναίκα, σύντροφο, ως μητέρα, ως μαχήτρια απέναντι στο θηρίο που δεν είναι άλλος από τον καρκίνο. Ο χαμός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε βαθιά θλίψη στο πανελλήνιο, αφού η ίδια ήταν μια πολιτικός με ευγενές προφίλ και σπάνιο χαρακτήρα. Δεν προκαλούσε, δεν ξεσήκωνε αντιδράσεις, δεν χρησιμοποιούσε ακρότητες, αλλά αυτά δεν είχαν να κάνουν μόνο με το πολιτικό της προφίλ.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν εξίσου αγαπητή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενέπνεε τον σεβασμό στον απλό περίγυρο και η σχεδόν άγνωστη κοινωνική δράση της ήταν αυτή που την έκανε να ξεχωρίζει! Τα χιλιάδες μηνύματα που δεχόταν τις ημέρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από απλό κόσμο, αλλά και αυτά που ακολούθησαν στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης του θανάτου της, δίνουν το στίγμα για τη σχέση που είχε «χτίσει» με τον πολίτη της διπλανής πόρτας. Μια σχέση που δεν ήθελε να γίνεται γνωστή στα Μέσα, μια σχέση εκείνης με τους πολίτες, ειλικρινή, όπως ειλικρινά μιλούσε και η ίδια για τη μάχη της, τις φοβίες της και τα πάθη της.  

Μοίραζε σάντουιτς και καφέδες σε εργαζόμενους και γείτονες

Αμέτρητα είναι τα περιστατικά βοήθειας που έδινε σε συνανθρώπους της. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Βούλας, όπου διέμενε, υπάρχουν αναφορές ακόμα και για μοίρασμα σάντουιτς και καφέ σε εργαζόμενους που είχαν ανάγκη από μια τέτοια κίνηση ανθρωπιάς. Εκείνη ήταν πάντα δίπλα τους, όχι για προσωπική προβολή, αφού φρόντιζε οι κινήσεις της να μην καταγράφονται από κάμερες, αλλά γιατί το ένιωθε. Μιλούσε, ρωτούσε και αφουγκραζόταν τα προβλήματά των συμπολιτών της, προσπαθώντας να βρει λύσεις στα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα.

Τα έφερνε ακόμα και στο κοινοβούλιο, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον της δεν ήταν... στιγμιαίο και ψηφοθηρικό, αλλά έμπρακτο. Μάλιστα, όπως λένε σήμερα οι γείτονες της Φώφης Γεννηματά στη Βούλα, πριν από κάποια χρόνια όταν κοντά στην οικία της χτιζόταν μια οικοδομή, εκείνη έβγαινε και μοίραζε καφέδες και σάντουιτς στους εργαζόμενους της οικοδομής για να τους ευχαριστήσει. Εκείνοι της απαντούσαν «ευχαριστούμε». Βοηθούσε πολλές φορές και πάντα δεν μάθαινε κανείς τίποτα. 

Η σχέση που είχε η Φώφη Γεννηματά με το προσωπικό της Βουλής 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Φώφη Γεννηματά είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις και με το προσωπικό της Βουλής. Ανθρωποι που εκτελούν τα καθήκοντά τους στο κοινοβούλιο και έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στους πολιτικούς της πρώτης γραμμής, έβρισκαν τον «άνθρωπό» τους στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά. Για οποιοδήποτε εργασιακό πρόβλημα, ήταν εκεί να τους ακούσει και να ψάξει για τη λύση. Τη Δευτέρα οι υπάλληλοι της Βουλής έμοιαζαν να είχαν χάσει τον δικό τους άνθρωπο και όντως έτσι ήταν!  

Η ιστορία με τη μητέρα του Θανάση Χειμωνά

Την ευγένεια της ψυχής και το ήθος της εκλιπούσας, Φώφης Γεννηματά ήρθε να επιβεβαιώσει ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος μέσα από ανάρτησή του έκανε γνωστό για το πώς αντέδρασε εκείνη όταν πληροφορήθηκε θάνατο της δικής του μητέρας: «Οταν πέθανε η μητέρα μου, πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής επικοινώνησαν μαζί μου για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους. Όλοι τους (με εξαίρεση φυσικά κάποιους πραγματικούς φίλους που είχα κάνει από τότε που μπήκα στο ΠΑΣΟΚ) το έκαναν είτε με SMS είτε με mail. H μόνη που μπήκε στον κόπο να μου τηλεφωνήσει ήταν η Φώφη Γεννηματά. Και από τον τόνο της φωνής της είχα αμέσως καταλάβει πως δεν επρόκειτο για δημόσιες σχέσεις. Η Φώφη ήθελε πραγματικά να μιλήσει μαζί μου εκείνη τη δύσκολη στιγμή. Όλα αυτά μάλιστα ελάχιστους μήνες μετά την αποχώρησή μου από το κόμμα και τη δημόσια διαφωνία μου για τον τρόπο με τον οποίο το διαχειριζόταν. Την Φώφη τη γνώρισα το 2012 ως υπεύθυνη επικοινωνίας στο ΠΑΣΟΚ. Με βοήθησε αφάνταστα στο ξεκίνημα της (όποιας) πολιτικής μου καριέρας. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν πως από κοντά (κάτι που δυστυχώς δεν έβγαινε προς τα έξω) ήταν ένας κανονικός άνθρωπος. Δεν θύμιζε πολιτικό. Ήταν μια κοπέλα ζεστή, φιλική, με χιούμορ. Μια κοπέλα γεμάτη ζωή. Πραγματικά κρίμα…».

Κράτησε τον καρκίνο σε... low profile 

Ολα αυτά συνέβαιναν παράλληλα με την πιο άνιση μάχη που είχε να δώσει στη ζωή της, αλλά φρόντιζε να κρατά τον καρκίνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από τον Ιούνιο του 2008, όταν βάδιζε στα 43 της χρόνια, διαγνώστηκε με την ίδια ασθένεια από την οποία έχασε τους γονείς της, Γιώργο Γεννηματά και Κάκια Βέργου με διαφορά μόλις επτά μηνών. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο «Ερρίκος Ντυνάν», ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και νοσηλεύτηκε για θεραπευτική αγωγή και στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ». Νίκησε τον καρκίνο για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής της και όλοι πίστεψαν ότι θα το πετύχει και για δεύτερη φορά. Ηθελε να παλέψει, ήταν αποφασισμένη να δώσει τη μάχη της με την επάρατη νόσο, ώσπου δεν άντεξε και έσβησε ακριβώς 4 λεπτά μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 25 Οκτωβρίου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA