Μενού
  • Α-
  • Α+

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Πίσω στο 2008. Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου πάντα είναι η πιο δύσκολη για τους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχουν θέματα. Ολοι είναι στις παραλίες. Ποιος ασχολείται με τη βαριά πολιτική τέτοιες μέρες; Ενα πρόσωπο εκείνη την περίοδο ξεπερνά τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Η Φώφη Γεννηματά δίνει τη μάχη της. Στα 43 της χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Την αρρώστια, που της στέρησε τους γονείς της σε μικρή ηλικία. Εχει μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Εχει ολοκληρώσει τις θεραπείες της. Ξεκουράζεται στο ησυχαστήριο της στη Σκύρο. Η πρώτη συνέντευξη μαζί της στο Πρώτο Θέμα μετά την περιπέτεια της σίγουρα είναι πρόκληση. Ομως, θα ήθελε να μας μιλήσει; Μάλλον θα προτιμούσε την ησυχία της. Να ξεκουραστεί. Να προσπαθήσει να αφήσει πίσω της τον πόνο και τις άσχημες σκέψεις. Να βρει το βηματισμό της. Ετσι δεν λέμε συνήθως; Ποτέ δεν ξέρεις όμως.

Το σπίτι είναι κοντά στην πλατεία Μπρουκ. Με μερικά λουλούδια στο χέρι για περαστικά χτυπάω την πόρτα. Η Φώφη ανοίγει και τα μικρά είναι κυριολεκτικά κρεμασμένα πάνω της. Φωνές, τσιριχτά, χαρές και το τεράστιο χαμόγελο της μαμάς, η απόλυτη ευτυχία. Φως παντού. Και έτσι είναι. Η Φώφη είναι ευτυχισμένη. Κρατά στην αγκαλιά της τα παιδιά της. Εχει δίπλα της τον άντρα της. Είναι καλά. Είναι πολύ καλά. Νιώθει δυνατή και θέλει να μας το πει. Θέλει να το φωνάξει. Να το μάθουν όλοι όσοι την αγαπούν και τη νοιάζονται. Ολοι εκείνοι, που συγκινήθηκαν στο άκουσμα ότι παλεύει για τη ζωή της. Σύντροφοι και πολιτικοί αντίπαλοι, που της συμπαραστάθηκαν με μια καλή κουβέντα.

Ανοίγει διάπλατα τα πορτοπαράθυρα. Στην αυλή τα ποδήλατα του τετράχρονου τότε Γιώργου σε παράταξη. Το ίδιο και οι κούκλες της δυόμισι ετών Κατερίνας, που έχει γαντζωθεί από το πόδι της μαμάς της και κρυφοκοιτά με περιέργεια. «Τι να σας κεράσουμε; Κάτι πρέπει να πάρετε». Είναι η ώρα, που κανονικά η οικογένεια θα ήταν στη θάλασσα αλλά η Φώφη κυνηγά τα παιδιά στο σαλόνι για να φορέσουν τα μαγιό τους! Μάταιος κόπος. Τα κουβαδάκια σκορπισμένα! Χαρά Θεού. Πόσο περήφανη είναι που ο γιος της πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και η Κατερίνα παίρνει την πρωτοβουλία να μας πει: «Πηγαίνω και εγώ σχολείο και η δασκάλα μου είναι όμορφη».

Ολα όσα έχει θελήσει η Φώφη σε αυτή τη ζωή βρίσκονται μέσα σε αυτό το δωμάτιο. Ολα όσα έχει ονειρευτεί είναι σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου. Και είναι αποφασισμένη να μην της στερήσει αυτά τα χαρωπά προσωπάκια κανείς. Θα τη νικήσει την αρρώστια. «Εχω παιδιά να μεγαλώσω», λέει αποφασιστικά. Πώς να διαφωνήσεις μαζί της. Η δύναμη και η αισιοδοξία ακτινοβολεί στα μάτια της. «Είμαι όπως με βλέπετε. Πάρα πολύ καλά. Χαμογελώ». Ο Γιώργος Γεννηματάς και η μητέρα της Κάκια της έμαθαν ότι η ζωή συνεχίζεται σε κάθε συνθήκη. Το ίδιο μαθαίνει και στα δικά της παιδιά.

Η Φώφη είναι συγκινημένη από την αγάπη του κόσμου. Οι Σκυριανοί την έχουν αγκαλιάσει. Οι γιαγιάδες στα σοκάκια του νησιού δακρυσμένες της σφίγγουν το χέρι. Της φέρνουν λουλούδια και βασιλικό για το καλό. Πόσο χαρούμενη είναι. Τη ρωτάω για τις δύσκολες μέρες στις ΗΠΑ. Νιώθει ευγνωμοσύνη για τους ομογενείς, που την αγκάλιασαν. Την περίμεναν στο αεροδρόμιο και δεν την άφησαν στιγμή μόνη της όλο το διάστημα, που έμεινε στη Νέα Υόρκη. Πήγαιναν στο ξενοδοχείο μόνο και μόνο για να της κάνουν παρέα. «Η πιο συγκινητική στιγμή αυτού του ταξιδιού ήταν όταν ήρθαν να μου σφίξουν το χέρι Ελληνες, που είχαν σταθεί στο πλάι του πατέρα μου κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο 'Memorial'». Η φωνή της στιγμιαία τσακίζει.

Είναι τα πρώτα χρόνια του Facebook και η σελίδα της κατακλύζεται από μηνύματα. Ξεχωρίζει ένα. Ενας νεαρός της έχει στείλει ευχές αργά το βράδυ, χωρίς να γνωρίζει ότι η ίδια βρίσκεται στις ΗΠΑ και ότι εκεί ήταν ήδη πρωί. Οταν του απάντησε ευχαριστώντας τον, της έγραψε αφοπλιστικά: «Κυρία Γεννηματά, δεν πρέπει να μένετε ξύπνια τόσο αργά»! Τα λόγια της εκείνο το αυγουστιάτικο πρωινό του 2008 τα τήρησε στο ακέραιο τα 13 χρόνια, που ακολούθησαν: «Δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Ούτε για μία στιγμή. Κοιτάμε μπροστά. Η ζωή είναι μπροστά μας. Τη διεκδικούμε και της χαμογελάμε». Και η Φώφη χάρισε στη ζωή το πιο μεγάλο της χαμόγελο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA