Μενού
  • Α-
  • Α+

Από το ερχόμενο Σάββατο, το να είναι κανείς ανεμβολίαστος θα είναι ακόμα πιο ακριβό. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να σφίξει ακόμα περισσότερο τη μέγγενη για τους ανεμβολίαστους, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους εμβολιασμένους και να μην περιστείλει τα δικαιώματά τους, αλλά και να ωθήσει τους ανεμβολίαστους στον εμβολιασμό, προκειμένου να επανακτήσουν τις κοινωνικές τους ελευθερίες. 

Ένας ανεμβολίαστος που εργάζεται, συνεπώς, θα πρέπει να κάνει υποχρεωτικά rapid test δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό το διπλό τεστ, όμως, δεν θα είναι αρκετό, προκειμένου να έχει πλήρη κοινωνικότητα. Συνεπώς, αν ένας ανεμβολίαστος θέλει να πάει για καφέ ή φαγητό σε μικτό χώρο, για ψώνια σε εμπορικό κατάστημα ή σε πολυκατάστημα ή να διεκπεραιώσει υπόθεση σε τράπεζα ή δημόσιο, θα πρέπει να έχει αρνητικό rapid test 48 ωρών. Και αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι, αν δεν καλύπτεται από το τεστ της δουλειάς, θα πρέπει να κάνει άλλο ένα τουλάχιστον. 

Η δέσμη μέτρων, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι στην κυβέρνηση έχουν ψευδαισθήσεις. Για παράδειγμα, η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ χθες το βράδυ ήταν αποκαλυπτική ως προς το ότι το 56% των ανεμβολίαστων δεν πρόκειται με τίποτα να μεταπειστεί και να κάνει το εμβόλιο. Συνεπώς, πλέον το βάρος πέφτει στην τρίτη δόση για όλους, με την πλατφόρμα να ανοίγει την Παρασκευή, στους αυξημένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων και της ταυτοπροσωπίας των πελατών στα καταστήματα εστίασης, αλλά και στις ενέσεις στο ΕΣΥ για να αντέξει την πίεση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. 

Μονόδρομος

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, και αυτό γιατί η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καλή και θα γίνει ακόμα χειρότερη το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, όμως, στο Μαξίμου δεν ήθελαν να επιβάλλουν επιπρόσθετους περιορισμούς στους εμβολιασμένους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει το σκεπτικό των νέων παρεμβάσεων στη σημερινή του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Mega

Με δεδομένο, συνεπώς, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητούν lockdown, κλείσιμο εστίασης ή μουσικής και περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως τα προηγούμενα χρόνια, γίνονται παρεμβάσεις περιορισμού της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων. Βεβαίως, γκρίζα ζώνη είναι ο μη περιορισμός για τις εκκλησίες, όπου εκεί εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα προσέρχονται ακώλυτα, με κυβερνητικά στελέχη να επικαλούνται την ανάγκη ικανοποίησης του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών. 

Έλεγχοι

Βεβαίως, όποιο και να είναι το νέο πλαίσιο, θα παραμείνει κενό γράμμα, αν δεν υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι, κάτι που έλειπε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ήδη, οι άνθρωποι του λιανεμπορίου διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τώρα θα καλούνται να κάνουν και ελέγχους πιστοποιητικών στα μαγαζιά τους, κάτι που μένει να φανεί στην πράξη πόσο εφικτό είναι. 

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι της εστίασης διαμαρτύρονται λέγοντας ότι πάλι αυτοί πληρώνουν το μάρμαρο, μιας και θα υπάρχει τόσο περιορισμός στους μικτούς χώρους, όσο και χαρακτηρισμός των χώρων με τα «νάιλον» αποκλειστικά ως αμιγείς. 

Παράλληλα, αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές, με πρόστιμο που ξεκινά από 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Θα υπάρχει ακόμα online μια «μαύρη λίστα» με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA