Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αφορμή τα πρόσφατο περιστατικό στο Πέραμα όπου αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 18χρονο Ρομά, μετά από καταδίωξη, αλλά και τις αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Mega, για τη λειτουργία της Αστυνομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας και αναρωτήθηκε αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας.

«Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη», δήλωσε προσθέτοντας πως αποδίδει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

Επίσης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κάποτε είχε ειπωθεί μία κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθότανε σε αυτή τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ότι το κράτος είστε εσείς. Κακώς είχε ειπωθεί όπως είχε ειπωθεί τότε, όμως δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας- και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισόν αιώνα τώρα».

Για την ιστορία, η ατάκα του πρωθυπουργού περί «κάποιου άλλου» που καθότανε σε αυτή τη θέση και είχε πει στους αστυνομικούς ότι το κράτος είστε εσείς, είχε να κάνει με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη αναφορά την (ταραγμένη) περίοδο του 1991-1992 όταν η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συγκοινωνιών της Αθήνας είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους συνδικαλιστές και εργαζόμενους της τότε ΕΑΣ, με πρωτοφανούς αγριότητας επεισόδια εις βάρος όσων ιδιωτών είχαν αποκτήσει λεωφορεία και πυροδοτήσει καθημερινές συγκρούσεις ΜΑΤ και απεργών στο κέντρο της πόλης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA