ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/11/2021 21:17

Ανεμβολίαστοι: Κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για rapid test στις εκκλησίες

Κατατέθηκε η τροπολογία προκειμένου να υποχρεούνται και οι ανεμβολίαστοι πιστοί στην επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ (rapid/μοριακού) για την είσοδό τους στις εκκλησίες από τον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ανεμβολίαστοι: Κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για rapid test στις εκκλησίες
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Κατατέθηκε η τροπολογία προκειμένου να υποχρεούνται και οι ανεμβολίαστοι πιστοί στην επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ (rapid/μοριακού) για την είσοδό τους στις εκκλησίες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την κατάθεση της τροπολογίας είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε ακόμη: Ανεμβολίαστοι: Τροπολογία για είσοδο στις εκκλησίες με rapid test καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο: «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Η τροπολογία:

Θέμα: «Μέτρα προστασίας των πιστών από τον κορονοϊό (COVID-19)»

Α. Αιτιολογική έκθεση

Η αναλγησία της κυβέρνησης, που δεν ενίσχυσε σοβαρά το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν έλαβε τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα σε τομείς όπως τα σχολεία, οι δημόσιες μεταφορές κλπ, καθώς επίσης η ολιγωρία, οι δισταγμοί και οι αντιφατικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες της, σε πλείστα άλλα πεδία της κοινωνικής ζωής σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν συντείνει αποφασιστικά ώστε οι κίνδυνοι που προέρχονται από τον κορoνοϊό να διαχυθούν σε κάθε κοινωνικό χώρο. Η επιτελική ατολμία της κυβέρνησης έχει καταστεί επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο.

Εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε οι χώροι λατρείας όλων των θρησκευμάτων και των δογμάτων. Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει έγκαιρα και σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους εκκλησιαστικούς φορείς και να λάβει μέτρα που θα επέτρεπαν στην πράξη το ανεμπόδιστο της άσκησης της λατρείας άφησε τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς καμία πρωτοβουλία μόνο και μόνο υπό το κράτος των ιδεοληψιών της και του φόβου της για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ότι ούτε μπορεί, ούτε θέλει να λειτουργήσει σοβαρά και υπεύθυνα, αναλαμβάνοντας το βάρος των στιγμών.

Παρόλα αυτά, η Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη και να παρεμβαίνει, προκειμένου να διασφαλίζει και να θέτει στην πράξη, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, υπό την προστασία των νόμων την ανεμπόδιστη άσκηση της λατρείας για όλους τους πιστούς (εκκλησιασμό, προσευχή κλπ σε ναούς, τεμένη, συναγωγές κλπ) (άρθρο 13 παρ. 2 Συντ.). Μεταξύ των πιστών, άλλωστε, περιλαμβάνονται και εκείνοι που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ευάλωτους στη βαριά ή και επικίνδυνη για τη ζωή νόσηση. Η υγεία και η ζωή όλων των πιστών αποτελούν ύψιστα, συνταγματικά προστατευόμενα αγαθά. Η δυνατότητα προσέλευσης όλων των πιστών στους χώρους λατρείας χωρίς τους παραπάνω κινδύνους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη θέσπιση διατάξεων με τις οποίες αυτή υπάγεται σε ρύθμιση ορθολογική, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς.

Β. Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο ……..

1. Στον Πίνακα Β στο πεδίο δραστηριότητας με αύξοντα αριθμό (Α/Α) 10 με τίτλο «χώροι λατρείας/θρησκευτικές τελετές» του άρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.66436 (Β΄4919) μετά το πρώτο από τα αναφερόμενα μέτρα προστασίας προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Η είσοδος προσώπων στους εσωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας με σκοπό τη συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές του προηγούμενου εδαφίου ή την κατ’ ιδίαν προσευχή επιτρέπεται μόνο κατόπιν επίδειξης κατά την είσοδο στον κατά νόμο υπεύθυνο θρησκευτικό λειτουργό ή σε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτόν:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

β) πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9, ή

γ) αποτελέσματος αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορoνοϊό COVID-19 (pcr ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.».

2. Για τη διευκόλυνση της άσκησης της λατρείας και την εξυπηρέτηση των πιστών ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπονούν υποχρεωτικά και χωρίς καθυστέρηση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου με σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαγνωστικού ελέγχου από υπαλλήλους του ΕΟΔΥ ή από ιδιώτες γιατρούς, πλησίον των χώρων λατρείας.
Αθήνα 3 /11/2021

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Φίλης Νικόλαος

Βαρεμένος Γιώργος

Τζούφη Μερόπη

Αυγέρη Θεοδώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
RAPID TEST ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ