Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάντος με αφορμή το forum που θα διεξαχθεί στις 16 Νοεμβρίου με θέμα την προστασία και την ανάπτυξη του Υμηττού, μίλησε στο Reader.gr. Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στον «δεκάλογο σωτηρίας των δασών μας» και στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πολιτική προστασία, ο οποίος πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και να παίζει καταλυτικό ρόλο κι όχι να βρίσκεται υπόλογος όταν λειτουργεί αυτοβούλως για να προστατεύσει την «περιουσία» του.

Μιλήστε μας λίγο για τον «Δεκάλογο Σωτηρίας των Δασών μας»...

«Βλέποντας τις εικόνες καταστροφής σε όλες τις περιοχές της χώρας μας που δοκιμάστηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές, όλοι πονέσαμε πολύ και ταυτόχρονα με όσα μέσα είχαμε διαθέσιμα ριχτήκαμε στη μάχη για την θωράκιση των βουνών μας. Ευτυχώς ο Υμηττός είναι ένα από τα κάστρα της Αττικής που έμεινε όρθιο αυτό το καλοκαίρι. Αν και εκδηλώθηκαν πάνω από 20 περιστατικά στην περίμετρό του, όλα αντιμετωπίστηκαν με πλήρη αποτελεσματικότητα στο ξεκίνημά τους. Με τον ΣΠΑΥ, προκειμένου να θωρακίσουμε το βουνό μας όσο καλύτερα γίνεται, ξεπερνώντας πολλές φορές τον ρόλο και τις αρμοδιότητές μας, προχωρήσαμε σε ένα γενναίο σχέδιο πρόληψης που αποδείχθηκε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο για τον Υμηττό στην ολότητά του.

Είναι όμως γεγονός ότι αν δεν κάτσουμε σοβαρά όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και αν δε σχεδιάσουμε από κοινού, κάθε καλοκαίρι θα ευχόμαστε η τύχη να είναι με το μέρος μας για να μη γίνουμε θεατές στο ίδιο έργο. Σε όλη τη διαδρομή της αυτοδιοικητικής μου πορείας έχω βιώσει κενά, αδυναμίες και παθογένειες δεκαετιών που οφείλουμε να αλλάξουμε αν θέλουμε να μιλάμε για σωστή πρόληψη. Η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού οφείλει και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των δασών διότι αποτελεί το κύτταρο της πολιτικής προστασίας.  

Αυτός είναι ο λόγος που ως ΣΠΑΥ πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε το συγκεκριμένο forum παρουσιάζοντας έναν δεκάλογο για τη σωτηρία των δασών μας. Ο δεκάλογος αυτός αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και χρόνιας εμπειρίας στο πεδίο και βασίζεται στο τρίπτυχο νομοθεσία, χρηματοδότηση, εθελοντισμός. Ενώνοντας αποτελεσματικά αυτά τα τρία γρανάζια, και αλλάζοντας συγχρόνως τον συσχετισμό μεταξύ πρόληψης και καταστολής, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές όσον αφορά την προστασία των ορεινών όγκων της χώρας μας»

Πόσο δύσκολο είναι να οργανώσεις ένα μοντέλο πυροπροστασίας απέναντι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και με ομολογουμένως περιορισμένους πόρους;

«Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι βιβλιογραφικό που συμβαίνει κάπου μακριά στον πλανήτη. Η κλιματική κρίση πλέον είναι εδώ και απαιτεί σύγχρονη επιστημονική γνώση, αλλαγή κουλτούρας και κυρίως δράση εδώ και τώρα. Φέτος αντιμετωπίσαμε μία δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική αντιπυρική περίοδο καθώς οι θερμοκρασίες έσπασαν κάθε ρεκόρ και σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία δημιουργήθηκαν τέτοιες συνθήκες που αύξησαν κατά πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αυτό απαιτεί να προσαρμοστούμε όλοι στα νέα δεδομένα και να εργαζόμαστε σκληρά, δίνοντας πάντα έμφαση και προτεραιότητα στην πρόληψη. Γι' αυτό τον λόγο, με τον ΣΠΑΥ, ξεκινήσαμε από τώρα προετοιμασία για τον Μάιο που 2022 που ξεκινάει η νέα αντιπυρική περίοδος προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για τη θωράκιση του βουνού μας. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει γενναίες τομές που θα πρέπει να γίνουν τόσο σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα». 

Εχετε κάποιο επιχειρησιακό πλάνο, συγκεκριμένο στο μυαλό σας για την επόμενη σεζόν; Γιατί σωστά λέτε, πως «το αύριο το ετοιμάζουμε από σήμερα» για την προστασία του Υμηττού;

«Ο ΣΠΑΥ ετησίως συντάσσει αντιπυρικό σχέδιο για τον ορεινό όγκο του Υμηττού το οποίο αποτελεί την καρδιά της επιχειρησιακής μας δράσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων όπως είναι η συντήρηση δασικών δρόμων προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα, η συντήρηση των υδραυλικών συστημάτων και των δεξαμενών νερού, οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, η τοποθέτηση νέων παρατηρητηρίων πυροφύλαξης, και η εξασφάλιση χρήσιμου εξοπλισμού που χρειάζονται οι εθελοντές που αποτελούν τους άγρυπνους φρουρούς του βουνού μας. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας με έξυπνα συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς, ψηφιακές οθόνες, ηλεκτρονικές εφαρμογές ενημέρωσης των πολιτών, θερμικές κάμερες, drones και πληθώρα άλλων ''smart'' συστημάτων που μπορούν να εκτοξεύσουν θεαματικά το έργο της πρόληψης.

Δίνουμε αγώνα δρόμου για όλα τα παραπάνω και πολλές φορές για να θωρακίσουμε τα δάση μας, οι αυτοδιοικητικοί λειτουργούμε αυτοβούλως ξεπερνώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων μας και βρισκόμαστε υπόλογοι για τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη οι Δήμοι να αποκτήσουν τις κατάλληλες αρμοδιότητες ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο της πολιτικής προστασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές όσον αφορά την προστασία των ορεινών όγκων της χώρας μας».

Εκτός όμως από τις φωτιές και τη σωτηρία των δασών υπάρχει και το ζήτημα της ανάπλασης του βουνού και κυρίως της πράσινης αναζωογόνησης του. Υπάρχει και για αυτό κάποιο πλάνο;

«O Υμηττός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής. Πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, ανασαίνει το οξυγόνο του. Βρίσκεται στις καρδιές χιλιάδων περιπατητών και αποτελεί διέξοδο για μικρούς και μεγάλους που τον επισκέπτονται καθημερινά για τη βόλτα τους, για πεζοπορία αλλά και για την προσωπική τους άθληση. Ο Υμηττός όμως έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές από πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις σε αρκετά σημεία του δασικού οικοσυστήματος. Από την αρχή της θητείας μας βάλαμε στόχο να προχωρήσουμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων αντισταθμίζοντας το πράσινο που χάθηκε τις προηγούμενες χρονιές.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της φιλοδασικής συνείδησης των πολιτών και ειδικά των νέων παιδιών, ο ΣΠΑΥ ξεκίνησε εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την ονομασία Υμηττός365, δηλώνοντας τον στόχο για την προστασία του Υμηττού και τις 365 μέρες του χρόνου. Κορυφαίος επίσης σταθμός, ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΣΠΑΥ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς θα συντηρηθούν και θα πιστοποιηθούν πάνω από 100 χιλιόμετρα μονοπατιών που θα ενώσουν όλους τους Δήμους περιμετρικά του Υμηττού. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που θα αναδείξει τον φυσικό πλούτο και τα πολιτιστικά μνημεία του Υμηττού, ενώ παράλληλα θα προωθήσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA