Μενού
  • Α-
  • Α+

Στάση αναμονής κρατά η Αθήνα έως ότου αποτυπωθεί πλήρως ο νέος πολιτικός χάρτης στη Βόρεια Μακεδονία μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, που πυροδότησε η παραίτηση του πρωθυπουργού του γειτονικού κράτους, Ζόραν Ζάεφ

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ήδη σε όλους τους τόνους την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν». Η πολιτική δίνη που έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Μακεδονία και η προοπτική να περάσει η κυβερνητική σκυτάλη στο δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα, που αναμένεται να αποσαφηνιστούν το προσεχές διάστημα. 

Το δυσμενές αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και τους συμμάχους του, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι, που εξέφρασε και υλοποίησε την αλυτρωτική πολιτική εις βάρος της χώρας τα προηγούμενα χρόνια μέσω της συντονισμένης απόπειρας καπηλείας της ιστορίας της Μακεδονίας.  

Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ

Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία μοιάζει αρκετά πιθανό, βάσει των έως τώρα εξελίξεων, καθώς ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι από την υπάρχουσα βουλή συνιστά μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Η πρόταση μομφής, που κατάθεσε το VMRO-DPMNE συνοδευόμενη από 61 υπογραφές αντιπολιτευόμενων βουλευτών αποτελεί την πρώτη κίνηση των πολιτικών διεργασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Εφόσον η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή θα παραιτηθεί. Εάν μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, αρχικά στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στη συνέχεια στο VMRO-DPMNE, δεν σχηματιστεί κυβέρνηση τότε θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές με την περίοδο πολιτικής αστάθειας στα Σκόπια να έχει ήδη αρχίσει.  

Με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι να αναφέρεται στον «λαό της Μακεδονίας» και το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ να κάνει λόγο για την πιθανότητα να εκλεγεί «μια νέα αντιδημοκρατική, αντι-ΝΑΤΟϊκή και αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση κατά των Πρεσπών», σχηματοποιείται το πλαίσιο του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού. 

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Τι λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η δημόσια παρέμβαση του αρχηγού του VMRO-DPMNE ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία για τη χώρα του αποτελεί σαφώς την ευθυγράμμιση με την αλυτρωτική ατζέντα του παρελθόντος ικανοποιώντας το κομματικό του ακροατήριο. Βέβαια, ο Χρίστιαν Μίτσκoσκι έσπευσε να προσθέσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία πραγματικότητα, η οποία αν και χρεώνεται στην κυβέρνηση Ζάεφ, ούτε μπορεί να αγνοηθεί, ούτε να υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει. 

Η συγκεκριμένη αποστροφή ενδεχόμενα να υποδηλώνει την έναρξη μιας προσπάθειας αναδίπλωσης με την αρχή να γίνεται λίγες μέρες νωρίτερα όταν ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αφού δήλωσε ότι θα εργαστεί προκειμένου η πραγματικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών να αλλάξει, όταν δοθεί η δυνατότητα στο κόμμα του, προς το παρόν η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή για να μην υπάρχουν προβλήματα. Τόσο ο αρχηγός του VMRO-DPMNE όσο και ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό της Βόρειας Μακεδονίας γνωρίζει ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην ενταξιακή προοπτική της στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαδικασίας, που αυτομάτως θα τιναζόταν στον αέρα εάν με οποιοδήποτε τρόπο επιχειρούνταν ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Πώς αντιδρά η Αθήνα στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή της εξελίξεις στη γειτονική χώρα και υπό το πρίσμα προσπάθειας εκμετάλλευσης μιας πιθανής κυβερνητικής αλλαγής στα Σκόπια από την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η οικοδόμηση όρων καλής γειτονίας έχει φυσικά ως προαπαιτούμενο την τήρηση των υποχρεώσεων, που έχουν αναλάβει τα κράτη στην περιοχή μας. Συνεπώς, η ελληνική πλευρά και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει επαναλάβει την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αν τα Σκόπια θα συνεχίσουν να εργάζονται στον δρόμο της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω του σεβασμού των γειτόνων τους εξασφαλίζοντας τη στήριξή τους σε ζητήματα ζωτικής εθνικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη του κρατιδίου, όπως η ευρωπαϊκή προοπτική του, μένει να αποδειχτεί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA