Μενού
  • Α-
  • Α+

Έπειτα από τον αποκλεισμό της Αθήνας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, γεγονός που σχολιάστηκε πολύ αρνητικά από την ελληνική κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα, η Αθήνα θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του Παρισιού την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει σχετική πρόσκληση από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει τον εκνευρισμό της Αγκυρας, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον κ. Μακρόν πως θα σαμποτάρει τη διάσκεψη εάν παραστούν σε αυτή οι κκ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης. Το θέμα της Λιβύης συζήτησαν χθες στη Ρώμη, ο Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάγιο κι επέμεναν και οι δυο στην ανάγκη αποχώρησης μισθοφόρων και ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Νάϊλα Ελ Μάνγκους, την υπουργό Εξωτερικών της χώρας που παύθηκε για μερικές ώρες αλλά παρέμεινε τελικά στη θέση της μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Το θρίλερ άρχισε με την προσπάθεια της προσκείμενης στην Τουρκία λιβυκής Προεδρίας, που επικαλέστηκε διοικητικές παραβάσεις, ώστε να εκπαραθυρώσει την υπουργό Εξωτερικών, απαγορεύοντάς της μάλιστα την έξοδο από τη χώρα και βάζοντας δυναμίτη στα θεμέλια της Διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που συγκαλείται την Παρασκευή στο Παρίσι. Μέσα σε λίγες ώρες την απόφαση της Προεδρίας ανακάλεσε το υπουργικό συμβούλιο, που με εντολή του Πρωθυπουργού της Λιβύης ζήτησε από την Νάϊλα Ελ Μάνγκους να συνεχίσει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντα της. Υπενθυμίζεται πως την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης είχε συναντήσει πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας σε ένα από τα τελευταία ταξίδια του στην Τρίπολη, ενώ η υπουργός Εξωτερικών έχει συχνά υποστηρίξει την αποχώρηση τουρκικών και άλλων στρατευμάτων από τη χώρα της. 

«Συζητήσαμε αναλυτικά για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τα τελευταία ανησυχητικά νέα που είχαμε για την υπουργό Εξωτερικών, τη Νάϊλα Μανγκούς», είπε χθες ο Νίκος Δένδιας. «Τόνισα την ανάγκη η Σύνοδος του Παρισιού που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, στην οποία η Ιταλία συμπροεδρεύει, να δώσει ένα σαφές μήνυμα, τόσο για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων, όσο και για τη διεξαγωγή των εκλογών».  Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ιταλού ομολόγο του: «Επανέλαβα στον υπουργό κ. Δένδια τη σημασία υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη σύμφωνα με την προσέγγιση που συμμεριζόμαστε για το σημαντικό εκλογικό ραντεβού της 24ης Δεκεμβρίου και για την επείγουσα αποχώρηση των μαχητών και των ξένων μισθοφόρων (από τη Λιβύη)».

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Λουίτζι ντι Μάγιο και για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα αν εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, την ώρα που πάντως η Άγκυρα κλιμακώνει εκ νέου τις προκλήσεις, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απειλεί πως η Τουρκία είναι ικανή για όλα. «Τους χαλάσαμε τα ύπουλα σχέδια και θα συνεχίσουμε να τους τα χαλάμε. Αν χρειαστεί, το κάνουμε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αν χρειαστεί όμως, το κάνουμε και στο πεδίο. Είμαστε ικανοί για όλα», είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Χθες ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται να δώσει το παρόν στη διάσκεψη του Παρισιού την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο επίκεντρο της συζήτησης των δυο πλευρών βρέθηκε η κατάσταση στη Λιβύη, με τη Ρωσία πάντως να διατηρεί ισχυρά συμφέροντα στη χώρα, ενώ συζητήθηκε επίσης και η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί σήμερα το Βατικανό όπου θα έχει συνάντηση με τον Γραμματέα του κράτους και στη συνέχεια θα εγκαινιάσει έκθεση τέχνης που διοργανώνει η ελληνική πρεσβεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA