Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι πλήρως εμβολιασμένοι σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται από το μέτωπο των ανεμβολίαστων και των αρνητών. Χθες, Δευτέρα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Πιο συγκεκριμένα στο κλείσιμο της ημέρας 41.275 πολίτες είχαν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση με το εμβόλιο κατά της Covid-19. 

Την προηγούμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως και Παρασκευή κλείστηκαν 115.000 ραντεβού και το Σαββατοκύριακο σχεδόν 30.000. Με τα χθεσινά λοιπόν, κλείστηκαν 200.000 νέα ραντεβού, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, αν συνυπολογίσουμε την... νωχελικότητα του προηγούμενου διαστήματος.

Την σημαντική αυτή άνοδο παρατήρησαν κατά τη χθεσινή ενημέρωσαν και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε τη μεγάλη άνοδο στα ραντεβού πρώτης δόσης. Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση της προσέλευσης πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο στα νέα μέτρα όσο και στην έξαρση των κρουσμάτων που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες. Στόχος είναι ο ρυθμός να διατηρηθεί, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κάλυψη.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο. Στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο περισσότερων με την πρώτη δόση, την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με τη β' δόση και την αναμνηστική (σ.σ.: 3η) δόση. Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται και οι προσπάθειες είναι συνεχείς», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, ελπίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 12.944.760 εμβολιασμοί, 6.725.209 εμβολιασμοί με την 1η δόση, 6.425.108 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και 467.389 έχουν πραγματοποιήσει την (σ.σ.: αναμνηστική) δόση.

Θεοδωρίδου: Αποτρέψαμε 8.500 θανάτους

Εχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι χάρη στον εμβολιασμό και η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι πιο σημαντική για τα άτομα μεγάλης ηλικίας. Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ήταν ξεκάθαρη στη χθεσινή (8/11) ενημέρωση κι έστειλε τα παραπάνω μηνύματα, σε μία ημέρα που σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας, με 7.335 μολύνσεις. Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι λάθος κάποιος να θεωρεί ότι μετά την παρέλευση των έξι μηνών που έχει κάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, είναι στην ίδια κατάσταση με κάποιον ανεμβολίαστο. Δεν είναι έτσι τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι η τρίτη, αναμνηστική δόση, στοχεύει στην μεγαλύτερη ανοσία και στην μακρύτερη διάρκεια της προστασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών και σε όσους εμβολιασμένους αναβάλλουν την τρίτη δόση, καθώς εκτιμούν ότι έχουν αντισώματα. Όπως εξήγησε, τα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία και υπάρχει ο κίνδυνος να παραπλανήσουν κάποιον εμβολιαζόμενο που νομίζει ότι έχει ικανά αντισώματα που να τον προστατεύσουν από την λοίμωξη.

Η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε για μία ακόμη φορά την μεγάλη αξία του εμβολιασμού σε ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένο ανοσολογικό προφίλ και τους ανοσοκατασταλμένους. Όπως τόνισε, είναι πολύ πιθανόν κάποια από αυτά τα άτομα να μην έχουν αναπτύξει αντισώματα μετά τον πρώτο εμβολιασμό, και για αυτούς η τρίτη δόση είναι μονόδρομος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA