Μενού
  • Α-
  • Α+

Ερώτηση-παρουσίαση της τουρκικής προπαγάνδας εις βάρος της χώρας μας αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού έκανε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ. Υιοθετώντας και αναπτύσσοντας εντός του Μεγάρου Μαξίμου και ενώπιον του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, τα όσα ανυπόστατα διακινεί η Αγκυρα περί δήθεν επαναπροωθήσεων μεταναστών από τις ελληνικές Aρχές επιχείρησε να τινάξει στον αέρα τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών για να λάβει την ξεκάθαρη απάντηση σε έντονο ύφος από τον Ελληνα πρωθυπουργό

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης - Ingeborg Beugel: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την διένεξη με την Ολλανδή δημοσιογράφο

Η αποτυχία του σχεδίου της Αγκυρας να «πέσει» ο Εβρος τον Μάρτιο του 2020 μέσω της απόπειρας παράνομης εισόδου δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και η αποφασιστική φύλαξη των θαλάσσιων ελληνικών συνόρων έχει εκνευρίσει τη γείτονα. Στους δυσαρεστημένους από αυτές τις εξελίξεις συγκαταλέγεται και το δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που διατηρεί ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχοντας γιγαντωθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις υπερχρηματοδοτήσεις λόγω των μαζικών μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. 

Αυτό που... ξέχασε η Ολλανδή δημοσιογράφος

Βέβαια, αυτό που προφανώς ξέχασε να αναφέρει η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, εκτός της μετ’ επιτάσεως αναφοράς της σε υποτιθέμενα pushbacks και φρόντισε να της το θυμίσει ο πρωθυπουργός είναι η στρατηγική εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Αγκυρα με στόχο τον συστηματικό εκβιασμό της Αθήνας και των Βρυξέλλων. Τα όσα ισχυρίστηκε η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ πάντως έρχονται σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σχέδιο του πρόεδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να ρίξει τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Πολωνία με χιλιάδες μετανάστες, αντιγράφοντας τις εκβιαστικές πρακτικές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για πρώτη φορά ο εφιάλτης του μεταναστευτικού φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποδεικνύοντας το μέγεθος της συμβολής της Ελλάδας στη διατήρηση της ασφάλειας της Ενωσης φυλάσσοντας τα εθνικά σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. 

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας απορρίπτει σε όλους τους τόνους τις καταγγελίες για απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών δηλώνοντας ότι υπερασπίζεται τη συνοριογραμμή της σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλωστε, η αρχή της μη επαναπροώθησης αποτελεί κεντρικό σημείο του καθεστώτος των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπαγορεύοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών-μελών. Μάλιστα, η αρχή της μη επαναπροώθησης με ισχύ στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα όχι μόνο απαγορεύει την απομάκρυνση, απέλαση ή έκδοση προς χώρα όπου ένα πρόσωπο απειλείται με τον κίνδυνο δίωξης ή άλλη σοβαρή βλάβη (άμεση επαναπροώθηση) αλλά και προς χώρες όπου τα άτομα ενδέχεται να εκτεθούν σε σοβαρό κίνδυνο μεταγενέστερης απομάκρυνσης προς τέτοια χώρα (έμμεση επαναπροώθηση). 

800 περιστατικά συντονίστηκαν από τις ελληνικές Αρχές

Όπως τόνιζαν στην κοινή επιστολή τους στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης τον περασμένο Μάιο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης και Ασύλου, «οι ενέργειες των ελληνικών Αρχών στα θαλάσσια σύνορά μας εκτελούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως προβλέπονται από την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, τη Διεθνή Σύμβαση για την Θαλάσσια Αναζήτηση και Διάσωση αλλά και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού 656/2014». Είναι ενδεικτικά ότι σε περισσότερα από 800 περιστατικά που συντονίστηκαν από τις ελληνικές αρχές στη θάλασσα μέσα στο 2020, δεν καταγράφηκαν θύματα, ενώ εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν. 

Ο κανονισμός 656/2014 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποβλέπει στην αποτροπή της παράνομης διέλευσης των συνόρων, την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και τη σύλληψη των παρανόμως διελθόντων τα σύνορα ή τη λήψη άλλων μέτρων κατ’ αυτών. «Η επιτήρηση των συνόρων θα πρέπει να είναι αποτελεσματική ώστε να εμποδίζονται και να αποθαρρύνονται όσοι επιχειρούν να αποφύγουν τους ελέγχους στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Προς τούτο, η επιτήρηση των συνόρων δεν περιορίζεται στον εντοπισμό κάθε απόπειρας παράνομης διέλευσης των συνόρων αλλά καλύπτει και μέτρα όπως η σύλληψη σκαφών για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι επιχειρούν να εισέλθουν στην Ένωση χωρίς συνοριακό έλεγχο, καθώς και σε ρυθμίσεις με σκοπό την αντιμετώπιση περιστατικών όπως η έρευνα και η διάσωση που ενδέχεται να ανακύψουν κατά τη διάρκεια επιχείρησης επιτήρησης των συνόρων στη θάλασσα και σε ρυθμίσεις για την ευόδωση της επιχείρησης».

Ασφαλής χώρα η Τουρκία

Αλλωστε, η Τουρκία θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ασφαλής χώρα οφείλοντας να εξετάζει στο έδαφος της τα αιτήματα ασύλου ώστε να τους οδηγήσει μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στις χώρες που απευθύνονται. Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως το τουρκικό νομικό πλαίσιο για την προσωρινή και τη διεθνή προστασία, καθώς και οι διαβεβαιώσεις των τουρκικών αρχών όσον αφορά τη μεταχείριση των Σύρων και μη Σύρων υπηκόων που επιστράφηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας παρέχουν επαρκή προστασία. Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Ιούνιο η χώρα μας με κοινή απόφαση των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ορίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία. Η απόφαση πάρθηκε με δεδομένο ότι οι πρόσφυγες αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στη γείτονα χώρα λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας. 

Κατά 75% μειωμένες οι ροές στα ελληνικά νησιά

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο 9μηνο του 2021 ήταν μειωμένες κατά 75% στα νησιά και κατά 50% στο σύνολο, σε σχέση με το 1ο 9μηνο του 2020. Επιπλέον,  τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Η μεγαλύτερη μείωση αφορά στους διαμένοντες στην Σάμο, η οποία είναι της τάξης του 93% και ακολουθεί η Χίος με 91%, η Λέρος με 87%, η Κως με 84%, και η Λέσβος με 68%. Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην ελληνική επικράτεια κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζεται επίσης μειωμένος κατά 47% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Παράλληλα, το πρώτο 9μηνο του 2021, 8.893 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 6.137 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό. Τον Σεπτέμβριο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές, που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 75.746 αιτούντες άσυλο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 40.061. Οσον αφορά στις εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών κατέγραψαν μείωση κατά 53% με τις εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό να φτάνουν συνολικά τις 42.900, όταν τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 90.678.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA